Dark
Light

Nieuwe virtual reality kijker brengt middeleeuws Brugge tot leven

2 minuten leestijd
VR-kijker Schouwburg Brugge
VR-kijker Schouwburg Brugge ©Timescope

Brugge heeft er een nieuwe toeristische trekpleister bij: een virtual reality kijker die de bezoeker meeneemt naar het financiële hart van middeleeuws Brugge, het Beursplein in 1453.

De virtual reality kijker laat gebruikers op straat in 360 graden rondkijken en toont zo hoe de locatie er in lang vervlogen tijd uitzag. De nieuwe VR-kijker is een uitbreiding van het project ‘Verdwenen Zwinhavens’ van de Universiteit Gent en het Franse bureau Timescope, dat sinds 2021 de middeleeuwse havens van Brugge en omgeving weer tot leven brengt.

Brugge, Damme, Monnikerede, Hoeke, Sint-Anna-ter Muiden en Sluis waren ooit dé tophavens van Europa. Toen de Zwingeul, de zeeverbinding van Brugge, begon te verzanden verdwenen deze havens echter. Dankzij archeologisch onderzoek van de Universiteit Gent en de inzet van moderne technologieën kunnen bezoekers de verdwenen wereld nu ter plekke herontdekken.

Verdwenen Zwinhavens fietsroute - Kijker Jan Van Eyckplein Brugge
Verdwenen Zwinhavens fietsroute – Kijker Jan Van Eyckplein Brugge (Provincie West-Vlaanderen)

De nieuwste kijker laat bezoekers het Beursplein anno 1453 ervaren, toen Brugge een internationaal handelscentrum was. Op dit plein kwamen kooplieden uit heel Europa samen om te handelen in wisselbrieven en goederen. De locatie staat bekend als de wieg van het moderne beurs- en bankwezen. De initiatiefnemers:

Een internationaal gezelschap van kooplui, herbergiers en handelaars in wisselbrieven verzamelt op het plein rond de herberg van de familie Van der Beurze en drijft er handel onder afdakjes en kraampjes. Italiaanse en andere kooplieden vonden hier hun stek en handelen in wisselbrieven volgens koersen van de dag.

Verdwenen Zwinhavens fietsroute - Kijker Jan Van Eyckplein Brugge
Verdwenen Zwinhavens fietsroute – Kijker Jan Van Eyckplein Brugge (Provincie West-Vlaanderen)
De nieuwe kijker was in 2021 al kort te zien in de tentoonstelling Te Brugghe ende Eldere, over de eerste vermelding van loterijen in Brugge in 1441.

Nu de kijker terug in het stadsbeeld aanwezig is, wordt de virtuele beleving van het middeleeuws verleden voor Bruggelingen en bezoekers uitgebreid en verrijkt.

Op het nabij gelegen Jan Van Eyckplein was al een kijker te vinden. In het stadhuis is verder nog een zogeheten augmented reality tafel waarmee middeleeuws Brugge ontdekt kan worden.

De nieuwe VR-kijker bevindt zich rechts van de ingang van de schouwburg, op de hoek van de Vlamingstraat en de Adriaan Willaertstraat. Er is ook een speciale fietsroute die bezoekers langs de voormalige Zwinhavens leidt. Onderweg zijn zes kijkers geplaatst waarmee men terug in de tijd kan reizen.

×