Nimfen in de Griekse mythologie

Nimfen zijn halfgodinnen uit de Griekse mythologie. Ze zijn onderverdeeld in verschillende families en vaak nauw verbonden met de natuur, geregeld met het zoete of zoute water, maar soms ook met wolken of planten.

De soorten:

Hydriaden

Waternimf, door Gaston Bussière
Waternimf, door Gaston Bussière
Zogenaamde waternimfen. Vaak dochters van zeegoden als Nereus en Oceanus. Tot de hydriaden behoren de:

  • Naiaden – Groep zoetwaternimfen
  • Oceaniden – 3000 kinderen van Oceanus en Thetis en verbonden aan zoutwater
  • Nereïden – Vijftig zeenimfen. Dochters van Nereus de oude zeegod

Oreaden

Een nimfengroep die gezien wordt als de beschermers van de bomen, vaak kortweg aangeduid als bergnimfen. Vooral de nimf Echo is een bekende oreade.

Dryaden

Bosnimfen, ook wel hamadryaden genoemd, die in de bomen leven en mensen straffen die bomen beschadigen. Wanneer de term hamadryaden gebruikt wordt, gaat het vooral om nimfen die de boomsoort eik beschermen. De nimfen zijn vaak zo verbonden met een bepaalde boom, dat ze sterven als deze dood gaat.

- advertentie -

Anthousa

Boomnimf  (dryade) - Evelyn De Morgan
Boomnimf (dryade) – Evelyn De Morgan
Nimfen van de bloemen. Vrij onbekende nimfensoort.

Aurae

Nimfen van de bries. Deze nimfen hadden vleugels en vermoedelijk waren ze de dochters van de windgoden Boreas (noordenwind), Notus (zuidenwind), Eurus (oostenwind) en Zephyros (westenwind).


In de kunst worden de nimfen vaak voorgesteld als mooie, schaars geklede en vaak zelfs geheel naakte meisjes. Als ze kleding aanhebben dan is die meestal doorzichtig. Vaak bevinden ze zich in het gevolg van de god Dionysos. Gewoonlijk worden ze afgebeeld met bloemen en kransen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: