/

Nimfen in de Griekse mythologie

Hylas, de knecht van Herakles, wordt gelokt door de nimfen - John William Waterhouse
Hylas, de knecht van Herakles, wordt gelokt door de nimfen - John William Waterhouse

Nimfen zijn halfgodinnen uit de Griekse mythologie. Ze zijn onderverdeeld in verschillende families en vaak nauw verbonden met de natuur, geregeld met het zoete of zoute water, maar soms ook met wolken of planten.

De soorten:

Hydriaden

Waternimf, door Gaston Bussière
Waternimf, door Gaston Bussière
Zogenaamde waternimfen. Vaak dochters van zeegoden als Nereus en Oceanus. Tot de hydriaden behoren de:

  • Naiaden – Groep zoetwaternimfen
  • Oceaniden – 3000 kinderen van Oceanus en Thetis en verbonden aan zoutwater
  • Nereïden – Vijftig zeenimfen. Dochters van Nereus de oude zeegod

Oreaden

Een nimfengroep die gezien wordt als de beschermers van de bomen, vaak kortweg aangeduid als bergnimfen. Vooral de nimf Echo is een bekende oreade.

Dryaden

Bosnimfen, ook wel hamadryaden genoemd, die in de bomen leven en mensen straffen die bomen beschadigen. Wanneer de term hamadryaden gebruikt wordt, gaat het vooral om nimfen die de boomsoort eik beschermen. De nimfen zijn vaak zo verbonden met een bepaalde boom, dat ze sterven als deze dood gaat.

Anthousa

Boomnimf  (dryade) - Evelyn De Morgan
Boomnimf (dryade) – Evelyn De Morgan
Nimfen van de bloemen. Vrij onbekende nimfensoort.

Aurae

Nimfen van de bries. Deze nimfen hadden vleugels en vermoedelijk waren ze de dochters van de windgoden Boreas (noordenwind), Notus (zuidenwind), Eurus (oostenwind) en Zephyros (westenwind).


In de kunst worden de nimfen vaak voorgesteld als mooie, schaars geklede en vaak zelfs geheel naakte meisjes. Als ze kleding aanhebben dan is die meestal doorzichtig. Vaak bevinden ze zich in het gevolg van de god Dionysos. Gewoonlijk worden ze afgebeeld met bloemen en kransen.

Bekijk meer over:

Griekse mythologie, Nimfen

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: