Dark
Light

Onbekende tekening Vincent van Gogh ontdekt

De heuvel van Montmartre – Vincent van Gogh, 1886
Auteur:
2 minuten leestijd
De nieuw ontdekte tekening: De heuvel van Montmartre met steengroeve, gedateerd maart 1886.
De nieuw ontdekte tekening: De heuvel van Montmartre met steengroeve, gedateerd maart 1886.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft ontdekt dat een tekening uit de collectie van de Van Vlissingen Art Foundation is gemaakt door Vincent van Gogh. Dankzij deze ontdekking kan ook een tekening uit de collectie van het Van Gogh Museum aan de beroemde Brabantse kunstenaar worden toegeschreven.

Na uitgebreid onderzoek naar onderwerp, stijl, techniek en materiaalgebruik concluderen experts van het museum dat de tekening De heuvel van Montmartre met steengroeve in maart 1886, toen Van Gogh enige tijd aan de academie in Antwerpen studeerde.

Met deze vondst kon ook een vergelijkbare tekening die eerder was afgeschreven opnieuw aan Van Gogh worden toegekend. Dat werk, getiteld De heuvel van Montmartre (1886) bevindt zich in het Van Gogh Museum en is volgens het museum in onderwerp, formaat, stijl, techniek en materiaalgebruik “onmiskenbaar verwant aan de nieuw ontdekte tekening”. Museumdirecteur Axel Rüger:

“Het is fantastisch nieuws dat hiermee twee tekeningen definitief aan het oeuvre van Van Gogh kunnen worden toegevoegd.”

De tekening uit de collectie van het Van Gogh Museum: De heuvel van Montmartre - Vincent van Gogh, 1886 (Van Gogh Museum)
De tekening uit de collectie van het Van Gogh Museum: De heuvel van Montmartre – Vincent van Gogh, 1886 (Van Gogh Museum)

De ontdekking werd dinsdag wereldkundige gemaakt in Singer Laren, waar momenteel een tentoonstelling loopt van Franse impressionisten, postimpressionisten en expressionisten. De twee tekeningen zijn daar de komende tijd naast elkaar te bewonderen.

Teio Meedendorp, senior onderzoeker van het Van Gogh Museum:

“De twee tekeningen zijn overduidelijk van dezelfde hand en in stijl verwant aan Van Goghs modeltekeningen die hij begin 1886 eerst in Antwerpen en vervolgens in Parijs op het atelier van Cormon maakte. Ook de gebruikte tekenmaterialen zijn identiek en de onderwerpen zijn te verbinden met schilderijen die Van Gogh in het voorjaar en in de vroege zomer op Montmartre maakte. Binnen het getekende oeuvre van Van Gogh zijn dit twee opvallende werken die mooi illustreren hoezeer hij in de periode winter/voorjaar 1886 nog op zoek was naar een eigen stijl. Ze illustreren een fase in het leerproces van de kunstenaar, die zichzelf in Parijs uiteindelijk opnieuw uitvond, maar hier nog even het traditionele artistieke pad bewandelde.”

Uit onderzoek is verder gebleken dat De heuvel van Montmartre met steengroeve ooit deel uitmaakte van de collectie van Vincent en Theo van Gogh. Theo’s weduwe Johanna van Gogh-Bonger gaf het werk in 1911 in consignatie aan de kunsthandelaar J.H. de Bois in Haarlem die het omstreeks 1917 verkocht, waarna het uit het zicht verdween.

Tekeningen

Er zijn ruim 900 tekeningen van Van Gogh bekend, naast een vijftal schetsboekjes. Ruim de helft van zijn volledig getekende oeuvre, ongeveer 500 tekeningen en de schetsboekjes, bevindt zich in het Van Gogh Museum. In 2012 werd voor het laatst een nieuwe tekening van Van Gogh ontdekt, de vroege potloodtekening ‘Kop van een Romeinse jongen (naar Bargue naar Bonnat)’ uit 1880, een kopie naar een voorbeeld uit de tekencursus van Charles Bargue.

Lees ook: Vincent van Gogh (1853-1890) – Zijn leven en werk
Overzicht van boeken over Van Gogh

×