Dark
Light

Ortelius’ wereldatlas, 1571

1 minuut leestijd
Ortelius’ wereldatlas, 1571 - KB
Ortelius’ wereldatlas, 1571 - KB
Ortelius’ wereldatlas, 1571 - KB
Ortelius’ wereldatlas, 1571 – KB

Expositie Topstukken KB

Met steun van de Vereniging Vrienden kon de KB in 2013 een mooie atlas verwerven: een exemplaar van de Nederlandse editie van het Theatrum Orbis Terrarum van Abraham Ortelius uit 1571. Dit werk wordt beschouwd als de eerste moderne atlas, dat wil zeggen een boek dat in een bepaalde oplage bij een uitgever verscheen en kaarten bevat, van gelijk formaat, die speciaal voor die uitgave gemaakt zijn.

Abraham Ortelius tekende alle 93 kaarten die zijn gegraveerd door Frans Hogenberg en de gebroeders Arsenius en die uitmuntend zijn ingekleurd. Het noorden lag niet altijd bovenaan zoals wij nu gewend zijn. Dat leidde bijvoorbeeld tot deze onverwachte kaart van Holland met de Noordzee aan de onderzijde.

Bekijk deze atlas online via www.kb.nl/bladerboeken/atlas-ortelius

Vorige topstuk

Volgende topstuk

 

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer Ortelius’ wereldatlas, 1571. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

×