Week van de koloniale geschiedenis

Oud-SS’er aangeklaagd voor massamoord Oradour (1944)

Ruïnes in de hoofdstraat in Oradour sur Glane - Foto: CC
Ruïnes in de hoofdstraat in Oradour sur Glane – Foto: CC
Een 88-jarige man uit Keulen wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij het bloedbad van Oradour-sur-Glane in 1944. Aanklagers in Dortmund hebben woensdag bekendgemaakt dat ze de zaak aanhangig hebben gemaakt. Of er ook een rechtszaak komt wordt komend voorjaar duidelijk.

Ruïne in Oradour – Foto: CC/TwoWings
Ruïne in Oradour – Foto: CC/TwoWings


Het bloedbad deed zich voor op 10 juni 1944. Op die dag werd het Franse dorpje Oradour-sur-Glane bezocht door leden van de Waffen-SS-divisie Der Führer. De SS’ers omsingelden het dorp en vermoordden 642 inwoners, waaronder veel vrouwen en kinderen. Slechts zes personen overleefden het bloedbad.

De slachting was waarschijnlijk een wraakactie voor een aanslag van het verzet, enkele dagen eerder in het nabijgelegen Sain-Junien.

Twee jaar geleden werden al huiszoekingen uitgevoerd bij zes oud-SS’ers die verdacht werden van betrokkenheid bij de oorlogsmisdaad. Nu wordt er mogelijk dus ook nog iemand vervolgd.

- advertentie -

De 88-jarige man was destijds negentien jaar oud en zou samen met een andere SS’er in totaal vijfentwintig mannen hebben doodgeschoten in een wijndepot.

Oradour-sur-Glane, een documentaire

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →