Week van de koloniale geschiedenis

Collectie portretten Helena Rubinstein geveild

Bij veilinghuis Sotheby’s worden in mei en oktober een reeks portretten van cosmetica-koningin Helena Rubinstein (1870-1965) geveild.

Portret dat Graham Sutherland van Helena Rubinstein maakte
Het gaat onder meer om portretten die gemaakt zijn door Salvador Dalí, Raoul Dufy en Pavel Tchelitchew. Helena Rubinstein werd bekend als oprichtster van een beroemd cosmeticamerk en wordt wel gezien als ’s wereld eerste vrouwelijke self-made miljonair.

Rubinstein werd in 1870 geboren in Polen en vertrok op 18-jarige leeftijd naar Australië waar ze haar voornaam ‘Chaja’ wijzigde in ‘Helana’. Nauwelijks twee jaar na aankomst in Australië begon ze gezichtscrèmes te verkopen. Het zaken doen bleek haar in het bloed te zetten. Al snel opende ze vestigingen in Londen, Parijs en de Verenigde Staten. Naast zakenvrouw was Rubinstein ook een groot kunstliefhebber en -verzamelaar. Ze liet verschillende gerenommeerde kunstenaars portretten van haar maken.

In totaal worden er bij Sotheby´s twintig portretten van het stijlicoon geveild. Topstuk is het werk Princess Arthchild Gourielle-Helena van Salvador Dalí. Dit kunstwerk dateert uit 1943 en toont Rubinstein vastgebonden met haar juwelen aan een rotsblok. Veilinghuis Sotheby´s verwacht dat dit werk ongeveer 1,5 miljoen dollar op gaat brengen.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: