Premier Ierland betuigt spijt voor ‘Magdalene Laundries’

Magdalene Laundry in Ierland, begin negentiende eeuw
De Ierse premier Enda Kenny heeft dinsdag spijt betuigd voor de manier waarop vrouwen in de periode 1922-1996 werden opgevangen in katholieke werkhuizen, de zogenaamde Magdalene Laundries.

In totaal hebben er zo´n tienduizend vrouwen in dit soort werkhuizen gewerkt. Een deel daarvan, ongeveer een kwart, werd door de overheid naar de huizen gestuurd. Dit waren onder meer ongehuwde moeders of meisjes die op school slecht presteerden.


De vrouwen en meisjes moesten in de katholieke werkhuizen zwaar huishoudelijk werk doen. Ze maakten lange dagen en kregen bovendien niet betaald.

- advertentie -

Een onderzoekscommissie concludeerde onlangs dat de overheid de vrouwen door deze werkwijze stigmatiseerde. Veel Ieren zouden de zogenaamde Magdalena’s gezien hebben als gevallen vrouwen.

Hoewel de Ierse premier Enda Kenny spijt heeft betuigd heeft Ierland nog nooit officieel excuus gemaakt. Verschillende oppositieleiders willen dat de premier namens de regering excuus aanbiedt. Mocht dit gebeuren dan opent dat waarschijnlijk de weg naar schadevergoedingen.

Veel slachtoffers beschuldigen de nonnen van slavenarbeid en houden de Ierse staat mede-verantwoordelijk.

Lees ook bij Trouw: Iers rapport werpt schril licht op gedwongen arbeid ‘wasvrouwen’

Boek over de ‘Magdalene Laundries’:

Ierse premier betuigt spijt

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: