Prijzen voor documentaire over troostmeisjes

Omdat wij mooi waren
De documentaire Omdat wij mooi waren (Because we were beautiful) van de Nederlandse regisseur Frank van Osch heeft twee buitenlandse prijzen gewonnen.

De docu won zowel de prijs voor beste documentaire op het Big Muddy Film Festival in het Amerikaanse Carbondale (Illinois) als de eerste prijs op het Artivist festival in Los Angeles. Deze laatste prijs won de documentaire in de categorie Human Rights.

Omdat wij mooi waren gaat

- advertentie -over het lot van zogenaamde ‘troostmeisjes’, jonge vrouwen die in Tweede Wereldoorlog stelselmatig werden verkracht door de Japanse bezetter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde de Japanse overheid vrouwen en meisjes beschikbaar aan de militairen die ver van huis en haard het keizerrijk dienden. De militairen moesten ‘getroost’ worden en kregen daarvoor meisjes toebedeeld. Deze meisjes werden veelal gedwongen zich te prostitueren in soldatenbordelen en werden daar systematisch verkracht.

Vorig jaar verscheen het boek Schaamte en Onschuld van journaliste en antropologe Hilde Janssen en fotograaf Jan Banning. Janssen en Banning zochten in Indonesische slachtoffers op.

Filmmaker Frank van Osch reisde met hen mee en legde interviews vast. In zijn documentaire doen verschillende van de ‘troostmeisjes’ hun verhaal. Zijn film werd op 15 augustus vorig jaar door de NOS op de Nederlandse televisie uitgezonden.

Lees ook: Ergernis over Troostmeisjes-documentaire

De documentaire zoals uitgezonden door de NOS:

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier