Een straat met de reputatie van prostitutie

Anno 2017 woedt er een discussie over het wijzigen van straatnamen die bijvoorbeeld lieden eren die in koloniale tijden wreedheden hebben begaan. Tegenwoordig gaat het vooral om de personen in de straatnamen, maar naamsveranderingen kunnen ook ongewenste activiteiten uit het verleden betreffen, zoals bijvoorbeeld prostitutie.

//

Grieks erotisch gedichtje

De toelichting in Aquincum was dat deze hanger ooit eigendom is geweest van een prostituee, al zou ik me ook Romeo-en-Julia-achtige situaties kunnen voorstellen waarin dit sieraad cadeau kan zijn gedaan. In elk geval: de eigenares spoort iemand aan om sexuele scrupules te laten varen.

/

Yab Yum vanaf zaterdag weer open, als museum

Vanaf aankomende zaterdag kan het publiek weer terecht in Yab Yum in Amsterdam. Het is echter geen bordeel meer maar een museum. Yab Yum was een beroemd bordeel, gevestigd in een statig zeventiende-eeuws grachtenpand aan de Singel in Amsterdam. Het geruchtmakende bordeel, dat was opgericht door Theo Heuft, sloot in 2008 de deuren nadat de gemeente de vergunning had ingetrokken.

/

De achterkant van de Chinese erotische kunst

Bij veilinghuis Christie’s wordt maandag een boek gepresenteerd over vrouwen in de Chinese erotische kunst. Het boek is geschreven door Ferry Bertholet, een Nederlandse beeldend kunstenaar, Azië-kenner en eigenaar van de belangrijkste collectie van Chinese erotische kunst ter wereld.