Dark
Light

Proces Eichmann in zijn geheel online te bekijken

Auteur:
1 minuut leestijd
Eichmann tijdens het proces
Eichmann tijdens het proces

Precies vijftig jaar geleden begon in Jeruzalem het proces tegen nazi-kopstuk Adolf Eichmann. Op een speciaal YouTube-kanaal is deze rechtszaak tegen Eichmann sinds kort in zijn geheel te bekijken.

Adolf Eichmann, ook wel de architect van de Holocaust genoemd, was tijdens de oorlog verantwoordelijk voor transporten naar concentratie- en vernietigingskampen. Na de oorlog werd hij gearresteerd, maar hij wist te ontsnappen en hield zich vijf jaar schuil in Duitsland. In 1950 vluchtte hij naar Argentinië. Eichmann werd in 1960 opgespoord door nazi-jager Simon Wiesenthal. Vervolgens werd hij door de Israëlische geheime diensten Mossad en Shin Bet gevangen genomen en overgebracht naar Israël. Daar begon op 11 april 1961 het proces tegen de oud SS’er. December dat jaar werd Eichmann ter dood veroordeeld. Het doodvonnis werd op 1 juni 1962 voltrokken.

De volledige rechtszaak tegen Eichmann is, inclusief de vele verklaringen van ooggetuigen van de Holocaust, sinds enkele dagen op twee YouTube-kanalen van Yad Vashem te bekijken. Op een kanaal is de rechtszaak met de originele soundtrack te bekijken. Het andere kanaal toont dezelfde filmbeelden maar dan met een in het engels overgesproken soundtrack.

In totaal heeft Yad Vashem ruim vierhonderd uur video geüpload. Volgens Avner Shalev van Yad Vashem biedt de film een nieuwe generatie de mogelijkheid om de verklaringen van Holocaust-overlevenden uit de eerste hand te zien en te horen.

×