Dark
Light

Madagaskarplan – Deportatie van Joden naar Afrika

Auteur:
1 minuut leestijd
Madagascar (CC0 - Pixabay - mikadago)
Madagascar (CC0 - Pixabay - mikadago)

Al lang voor de holocaust plaatsvond werd er in Europa uitvoerig gesproken over een manier om van de joden af te komen. Antisemieten uit Engeland, Nederland en Polen spraken al tijdens de Eerste Wereldoorlog over een deportatie van de joden. De bedoeling was om hen naar Madagascar te sturen.

Heinrich Himmler in 1942
Heinrich Himmler in 1942
In 1937 stuurt de Poolse regering een commissie naar het Afrikaanse eiland, dat op dat moment onder Frans bestuur staat, om te onderzoeken of zo’n deportatie mogelijk is. Een jaar later doet de Duitse nazi Adolf Eichmann hetzelfde.

Franse kolonie

In nazi-Duitsland is men hard op zoek naar een oplossing voor de ‘jodenkwestie’. SS’er Heinrich Himmler schrijft in 1940:

“Ik hoop dat het begrip Joden door de mogelijkheid van een grote emigratie van alle Joden naar Afrika, of een andere kolonie, binnenkort tot het verleden zal behoren”.

Het plan voor een deportatie van de joden werd, nadat de oorlogsoverwinning op Frankrijk op handen was, steeds reëler. Madagascar was immers een Franse kolonie en als Frankrijk ingenomen was door Duitsland zouden automatisch ook de kolonies tot het Derde Rijk gaan behoren.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Joachim von Ribbentrop geeft de nazi Franz Rademacher opdracht een plan op te stellen voor de deportatie. Op drie juli 1940 publiceert hij zijn plan.

Hoofdpunten van het Madagaskarplan:

  • Frankrijk geeft Madagascar aan Duitsland
  • Duitsland kijgt het recht militaire bases te bouwen op het Afrikaanse eiland
  • De 25.000 Europeanen op Madagascar worden verplaatst
  • Deportatie joden is verplicht, niet vrijwillig
  • Joden op Madagascar worden verantwoordelijk voor de meeste openbare posten, maar zijn verantwoording schuldig aan een Duitse politieambtenaar
  • De gehele deportatie wordt betaald met Joodse gelden

De nazi’s verwachtten dat de oorlog snel tot een einde komt en wilden dan tot deportatie overgaan. De zogenaamde Battle of Britain gooide echter roet in het eten. De oorlog tegen Groot Britannië duurde veel langer dan gepland en toen bleek dat Hitler voornemens was in het najaar van 1940 Rusland binnen te vallen, werd duidelijk dat het Madagascarplan feitelijk onhaalbaar was. De logistieke middelen ontbreken simpelweg. Om toch van de joden af te komen, werd op een andere methodiek overgegaan: massavernietiging.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×