Dark
Light

Retro stationsaffiches naar Kunstuitleen

Auteur:
1 minuut leestijd

Sigarettenmeisje Belinda (Kunstuitleen Utrecht)
Het Spoorwegmuseum heeft een groot aantal oude stationsaffiches uitgeleend aan de Kunstuitleen Utrecht.

Het gaat om posters die in de periode 1945 tot 1996 op perrons te zien zijn geweest. Reclameposters bijvoorbeeld voor de beroemde cacao van Droste of de Zwarte Beertjes affiches van Dick Bruna. Anders dan vandaag de dag werd er op perrons enkele decennia geleden nog veel reclame gemaakt voor tabak. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende affiches te leen met daarop het bekende ‘sigarettenmeisje Belinda’.

De posters zijn vanaf nu te leen bij de Kunstuitleen Utrecht. Gezamenlijk geven de posters een bijzonder beeld van de geschiedenis van reclame op stations.

Vanaf 1946 verzorgde Alrecon, een NS-dochter, reclameposters op treinstations. In verband met lichtgevoeligheid is de zogenaamde Alrecon Media collectie maximaal een jaar te leen. Hierna gaan de affriches terug naar het depot van het Spoorwegmuseum.

Twee van de posters die vanaf nu bij de Kunstuitleen te leen zijn

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×