Week van de koloniale geschiedenis

Retro stationsaffiches naar Kunstuitleen

Sigarettenmeisje Belinda (Kunstuitleen Utrecht)
Het Spoorwegmuseum heeft een groot aantal oude stationsaffiches uitgeleend aan de Kunstuitleen Utrecht.

Het gaat om posters die in de periode 1945 tot 1996 op perrons te zien zijn geweest. Reclameposters bijvoorbeeld voor de beroemde cacao van Droste of de Zwarte Beertjes affiches van Dick Bruna. Anders dan vandaag de dag werd er op perrons enkele decennia geleden nog veel reclame gemaakt voor tabak. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende affiches te leen met daarop het bekende ‘sigarettenmeisje Belinda’.De posters zijn vanaf nu te leen bij de Kunstuitleen Utrecht. Gezamenlijk geven de posters een bijzonder beeld van de geschiedenis van reclame op stations.

- advertentie -

Vanaf 1946 verzorgde Alrecon, een NS-dochter, reclameposters op treinstations. In verband met lichtgevoeligheid is de zogenaamde Alrecon Media collectie maximaal een jaar te leen. Hierna gaan de affriches terug naar het depot van het Spoorwegmuseum.


Twee van de posters die vanaf nu bij de Kunstuitleen te leen zijn

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: