Dark
Light

Rijksmuseum ontdekt zes ‘nieuwe’ schilderijen Hercules Segers

Auteur:
1 minuut leestijd
Woodland Path, canvas on panel, 16.1 x 22.7 cm, ca. 1618-20. Private Collection
Woodland Path, canvas on panel, 16.1 x 22.7 cm, ca. 1618-20. Private Collection

Van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Hercules Segers waren tot nu slechts twaalf schilderijen bekend. Dankzij een onderzoek van het Rijksmuseum, komen daar nu zes schilderijen definitief bij. Vier van deze werken waren tot nu toe vrijwel onbekend. De laatste toeschrijving van een schilderij aan Segers vond vorige week nog plaats. Het brengt het totale aantal schilderijen, waarvan met zekerheid gesteld kan worden dat ze van Hercules Segers zijn, op achttien.

Alle ‘nieuwe’ schilderijen komen uit particuliere collecties. Sinds het midden van de vorige eeuw zijn de meeste kunsthistorici het eens over de toeschrijving van tien tot twaalf schilderijen aan Hercules Segers. Dankzij uitvoerig kunsthistorisch en materiaal-technisch onderzoek, uitgevoerd door een team van specialisten van het Rijksmuseum, kunnen nu zestien schilderijen en twee olieverfschetsen als eigenhandige werken worden gepresenteerd. De drie schilderijen Weg in het bos, Panoramalandschap met een stad aan een rivier en Panoramalandschap met twee torens, allemaal in privébezit, waren niet eerder te zien.

River Landscape with Figures, panel, 45.5 x 88.5 cm, ca. 1625-30. Private Collection
River Landscape with Figures, panel, 45.5 x 88.5 cm, ca. 1625-30. Private Collection

Het Berglandschap uit Hovingham Hall in Engeland, werd bijna vijftig jaar geleden voor het laatst getoond. Behalve deze vier werken zijn er nog twee schilderijen uit privébezit, die lange tijd als twijfelachtig golden en nu ook definitief tot Segers’ oeuvre gerekend mogen worden. Het gaat om het Rivierlandschap met figuren en Rivierlandschap met een molen. Naast de ontdekking van de schilderijen zijn ook twee nieuwe prenten gevonden van de kunstenaar.

De nieuw ontdekte werken zijn, samen met 110 prenten van de meester, vanaf 7 oktober 2016 te zien in een tentoonstelling over het werk van Hercules Segers.

Museumdirecteur Taco Dibbits:

“Het komt zelden voor dat je zo’n groot aantal nieuwe schilderijen aan zo’n klein oeuvre kunt toevoegen. Het is echt fantastisch dat we zoveel, volstrekt onbekend werk, van deze vernieuwende kunstenaar uit de Gouden Eeuw in de tentoonstelling kunnen laten zien!”

Lees ook: Hercules Segers (ca. 1589-1638) – Een invloedrijk kunstenaar
Boek: In de ban van Hercules Segers

×