Rijksmuseum toont gevel Kasteel van Breda

Foto: Rijksmuseum
Foto: Rijksmuseum
In de vernieuwde Philipsvleugel van het Rijksmuseum is vanaf volgende maand weer een muur van het Kasteel van Breda van graaf Hendrik III van Nassau te bewonderen. De muur, die dateert uit het tweede kwart van de zestiende eeuw, maakte deel uit van het stallencomplex van het kasteel, een van de vroegste gebouwen in de Italiaanse renaissance stijl in de Nederlanden.

Graaf Hendrik III van Nassau
Graaf Hendrik III van Nassau
Het Kasteel van Breda was het stamslot van de Nassau’s én het eerste Renaissance-paleis dat in Noord-Europa werd gebouwd. Met de komst van Graaf Hendrik III van Nassau, kamerheer van keizer Karel V, werd het gebouw uitgebreid met onder meer stallen, een kaatsbaan en een hoveniers- en stalmeesters-woning. Het paleis werd eind negentiende eeuw verbouwd waarbij een deel van de gevelmuur van de stallen werd gesloopt en overgebracht naar het Rijksmuseum. De gevel werd door architect Pierre Cuypers in 1888 geïntegreerd in een buitenmuur van de huidige Philipsvleugel, die later binnenmuur werd toen die vleugel werd uitgebreid.

De 20 meter lange muur is 3,5 meter breed en rijk versierd met zandstenen elementen (zuilen en bogen), ramen en deuren. De gevel maakt onderdeel uit van het nieuwe entreegebied van de Philipsvleugel dat werd vormgegeven door Cruz en Ortiz, ook architecten van de vernieuwing van het hoofdgebouw. Hij is recentelijk gereinigd en gerestaureerd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: