Dark
Light

Parijs

Parijs, oorspronkelijk gesticht door de Keltische stam de Parisii rond de 3e eeuw v.Chr., ontwikkelde zich onder de Romeinen tot de stad Lutetia. Door de eeuwen heen groeide Parijs uit tot het politieke, economische en culturele centrum van Frankrijk, met een centrale rol in historische gebeurtenissen zoals de Franse Revolutie, de Napoleontische oorlogen, de Industriële Revolutie en beide Wereldoorlogen. De stad is onder meer bekend om zijn architectuur, kunst, en cultuur. Op deze pagina vind je berichten over de geschiedenis van Parijs.

Frankrijk
Vrede van Parijs van 1783. John Jay, John Adams, Benjamin Franklin, Henry Laurens en William Temple Franklin op een schilderij door Benjamin West.

Vrede van Parijs (1783)

De Vrede van Parijs van 1783 markeerde het officiële einde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, waarbij Groot-Brittannië de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten erkende.
1 minuut leestijd
Scène uit Ali Baba en de veertig rovers - Albert Robida

Aladin en Ali Baba werden mogelijk in Parijs bedacht

De beroemde sprookjes 'Ali Baba en de veertig rovers' en 'Aladin en de wonderlamp' zijn mogelijk in de achttiende bedacht door de Syrische reiziger Hannah Diyab, die de Franse geleerde Antoine Galland assisteerde bij de vertaling van het veertiende-eeuws manuscript 'Duizend-en-één-Nacht'.
5 minuten leestijd
Een jonge vrouw die lijdt aan de ‘Maladie de Bagdad' (Leishmaniasis)

Huidaandoeningen kunstig verbeeld in was

Het is het best geheim gebleven museum van Parijs. In reisgidsen wordt het niet vermeld. Parijzenaars kennen wel Hôpital de Saint-Louis, maar hebben nooit gehoord van de bijhorende studiecollectie met 4800 wasmodellen van huid- en geslachtsziekten als herpes, acne, elefantiasis, rachitis en syfilis: gezichten, armen, benen, geslachtsorganen en een afgietsel van een als vondeling aangetroffen babycycloop.
4 minuten leestijd
Plan voor Barcelona van Rovira i Trias

Een kleine zwerftocht door de geschiedenis van de stedenbouw

Nederzettingen kunnen uitgroeien tot steden, die bescherming verdienen tegen de buitenwereld. Er verschijnen omwallingen en muren. Het kanon schiet deze aan flarden en dus worden stevige bolwerken gebouwd. Later worden steden opengegooid omdat zij uit hun voegen barsten. Met name in de negentiende eeuw krijgen zij te maken met een bevolkingsexplosie ten gevolge van de industrialisatie.
1 2 3 5
×