Week van de koloniale geschiedenis

Man met halsstuk en hoed (ca. 1626) – Rembrandt van Rijn

Bij veilinghuis Christie’s in Londen is een doek van Rembrandt verkocht voor meer dan tien miljoen euro. Het gaat om het schilderij Man met halsstuk en hoed dat de kunstenaar in 1626 of 1627 maakte.

Man met halsstuk en hoed – Rembrandt, ca. 1626
Het doek maakte onderdeel uit van de verzameling oude Hollandse meesters van het echtpaar Pieter en Olga Dreesmann van warenhuis V&D. Het was voor het eerst in veertig jaar dat het schilderij op de markt kwam.

Veilinghuis Christie’s verwachtte vooraf dat het schilderij tussen de 9 en 14 miljoen euro op zou brengen. Aan wie het doek is verkocht is niet bekendgemaakt.

Er zijn meer werken uit de collectie Dreesman geveild, waaronder schilderijen van zeventiende-eeuwse kunstenaars als Adriaen Coorte, Pieter Jansz Saenredam, Willem van de Velde II en Hendrick Avercamp. Volgens Christie’s verkocht het echtpaar Dreesman de werken om “ruimte te maken voor nieuwe aanwinsten”.

- advertentie -

Lees ook: Rembrandt van Rijn – Meester uit de Gouden Eeuw
Boek: Rembrandt in perspectief

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: