Dark
Light

Schilderij toegeschreven aan Jeroen Bosch

‘De verzoeking van de heilige Antonius’
Auteur:
1 minuut leestijd
Het aan Jeroen Bosch toegeschreven schilderij
Het aan Jeroen Bosch toegeschreven schilderij

Een zestiende-eeuws werk uit het depot van het Kansas City Museum is door kenners toegeschreven aan de Nederlandse kunstenaar Jeroen Bosch. Het gaat om het werk ‘De verzoeking van de heilige Antonius’.

Het aan Jeroen Bosch toegeschreven schilderij
Het aan Jeroen Bosch toegeschreven schilderij
De ontdekking is bijzonder, want er zijn vrij weinig schilderijen van de kunstenaar bewaard gebleven. Er zijn 24 schilderijen aan de kunstenaar toegeschreven. Als de bevinding van de onderzoekers algemeen erkend wordt, komt dit aantal dus op 25.

Het nu ontdekte werk werd eerder toegeschreven aan het atelier van Jeroen Bosch of aan een navolger van de kunstenaar. Volgens de kunstexpert maakte Jeroen Bosch het schilderijtje echter eigenhandig, zo werd maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Met behulp van infraroodtechnieken zijn ondertekeningen ontdekt die zouden passen bij het “kernoeuvre” van de kunstenaar.

Het schilderij toont de heilige Antonius met een kan water. Om hem heen zijn verschillende bijzondere figuurtjes te zien, zoals een lopende vis en een figuurtje verstopt in een trechter. Typische Jeroen Bosch-figuren.

Duivelmaker

De Zuid-Nederlands kunstschilder staat bekend om zijn satirische afbeeldingen en surreële verbeeldingen van de hemel en de hel. De kunstenaar wordt vaak ‘de duivelmaker’ genoemd. Vanwege zijn vijfhonderdste sterfdag worden dit jaar veel activiteiten georganiseerd. Koning Willem-Alexander opent later deze maand in het Noordbrabants Museum een tentoonstelling over de kunstenaar. Het ontdekte werk zal daar ook te zien zijn. Voorafgaand aan de tentoonstelling wordt het schilderij niet gerestaureerd. Dat doet het Kansas City Museum op een later tijdstip zelf.

Wetenschappers hebben zes jaar lang onderzoek gedaan naar werken van Jeroen Bosch en zijn leerlingen. Als gevolg van dit onderzoek werd eerder ook al een tekening van de kunstenaar ontdekt.

Meer berichten over Jeroen Bosch
Boek: Jeroen Bosch – Tussen Hemel & Hel


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×