Dark
Light

‘Troostmeisjes waren noodzakelijk tijdens WOII’

Auteur:
1 minuut leestijd

Toru Hashimoto – Foto: CC
Onder meer in China en Zuid-Korea is commotie ontstaan over een uitspraak van Toru Hashimoto, de burgemeester van de Japanse stad Osaka. Volgens deze burgemeester waren prostituees tijdens de Tweede Wereldoorlog noodzakelijk. Zonder de prostituees zouden de Japanse militairen de discipline niet hebben kunnen bewaren.

De uitspraak ligt uiterst gevoelig omdat de Japanners tijdens de oorlog duizenden vrouwen dwongen tot prostitutie. Het aantal vrouwen dat zich moest prostitueren wordt geschat op zo’n tweehonderdduizend. In voormalige Nederlands-Indië zouden ongeveer twintigduizend vrouwen gedwongen zijn tot prostitutie.

Troostmeisjes

De vrouwen en meisjes die door de Japanse overheid beschikbaar werden gesteld aan aan militairen die het keizerrijk dienden, werden ook wel troostmeisjes genoemd. De militairen waren ver van huis en moesten daarom ‘getroost’ worden. De vrouwen die voor deze ’troost’ moesten zorgen werden in de meeste gevallen gedwongen zich te prostitueren en systematisch verkracht. De Japanse bezetter zag gecontroleerde seks in militaire bordelen als een pragmatische maatregel om geslachtsziekten en grootschalige verkrachtingen te voorkomen.

De burgemeester van Osaka heeft nu gezegd dat de prostituees noodzakelijk waren. “Voor militairen die hun leven waagden was een troostmeisjessysteem noodzakelijk om hen tot rust te laten komen”, aldus de burgemeester. “Dat is voor iedereen duidelijk”. Chinese en Zuid-Koreaanse overheidsvertegenwoordigers hebben hun teleurstelling over de uitspraken inmiddels geuit. Volgens Zuid-Korea blijkt uit de opmerkingen dat de burgemeester een slecht historisch besef heeft en geen respect heeft voor vrouwenrechten.

‘Geen bewijs’

De uitlating van de burgemeester van Osaka staat niet helemaal op zichzelf. In Japan zijn veel nationalistische politici niet blij met de excuses die het land in 1993 voor de seksslavernij aanbood. Volgens hen is er geen bewijs dat de vrouwen gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten en zou er ook geen sprake zijn geweest van stelselmatig misbruik.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×