Dark
Light

Sergej Prokoedin-Gorski (1863-1944) – Pionier van de kleurenfotografie

2 minuten leestijd
Alim Khan (1880-1944), emir van Buchara - Sergej Prokoedin-Gorski (Publiek Domein - wiki)
Alim Khan (1880-1944), emir van Buchara - Sergej Prokoedin-Gorski (Publiek Domein - wiki)

Temidden van de overgebleven meesterwerken van de vroege dagen van de kleurenfotografie is de collectie van de Russische fotograaf Prokoedin-Gorski (1863-1944) een van de meest opvallende en indrukwekkende. Goed vertrouwd met de prestaties van Europese collegae, wijdde hij zijn carrière aan de bevordering van de kleurenfotografie in Rusland.

Zelfportret van Sergej Prokoedin-Gorski, 1915 (Publiek Domien - wiki)
Zelfportret van Sergej Prokoedin-Gorski, 1915 (Publiek Domien – wiki)
De camera die Prokoedin-Gorski gebruikte was een variant van de camera van de Duits scheikundige Adolf Miethe, bij wie hij korte tijd in Charlottenbrug bij Berlijn, fotografische chemie studeerde. Terug in Rusland ontwikkelde hij een eigen lichtgevoelige emulsie die het hele kleurenspectrum omvatte. Drie monochrome foto’s die met een filter werden genomen, kwamen door hun uitzonderlijke kleurenkwaliteit hierdoor natuurlijk over.

Helaas was er eertijds nog geen mogelijkheid om de foto’s af te drukken. De glazen dia’s van Prokoedin-Gorski moesten met behulp van een zogenaamde drievoudige magische lantaarn geprojecteerd worden.

Tussen 1905 en 1916 reisde de fotograaf door grote delen van Rusland met toestemming en ondersteuning van tsaar Nicolaas II. De beelden van zijn reis door het Aziatische deel van het grote Russische rijk tonen onder meer Buchara en Samarkand en de vergane glorie van de Zijderoute. De uitgestrekte verten, de sprookjesachtige gebouwen en de mensen van Rusland, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog en de Oktoberrevolutie.

Hoewel Prokoedin-Gorski na de Oktoberrevolutie betrokken was bij het oprichten van een nieuw ‘fotografisch genootschap’ verliet hij eind 1918 Rusland, waarna hij korte tijd in Engeland verbleef. Hier schreef hij artikelen voor het ‘British Photography Journal’. In 1922 verhuisde hij naar Nice waar hij tot aan zijn dood in 1944 in woonde en werkte.

~ Robbert Schrover

Boek: True Colours, tricromatische fotografie – Prokoedin-Gorski

Serie kleurenfoto’s van Sergej Prokoedin-Gorski:

Russische boerendochters
Russische boerendochters
Nilovklooster in de Russische oblast Tver
Nilovklooster in de Russische oblast Tver
Medewerkers in een gieterij
Medewerkers in een gieterij
Kerk van Boris en Gleb in het Soezdal
Kerk van Boris en Gleb in het Soezdal
Mariinskii
Mariinskii
Handtrein in Moermansk
Handtrein in Moermansk

Slideshow met foto’s van Sergej Prokoedin-Gorski

Bronnen

Dit artikel is een bewerking onderstaande webpages:
-https://tmora.org/happening-now/online-exhibitions/photographer-to-the-tsar-revealing-the-silk-road/sergei-m-prokudin-gorskii/traveling-along-the-silk-road/
-https://tmora.org/happening-now/online-exhibitions/photographer-to-the-tsar-revealing-the-silk-road/sergei-m-prokudin-gorskii/contribution-to-color-
photography/
Verdere achtergrondinformatie:
-https://en.wikipedia.org/wiki/Sergey_Prokudin-Gorsky
×