Sitting Bull en de Slag bij Wounded Knee, 1890

Sitting Bull en de Slag bij Wounded Knee, 1890
Sitting Bull en de Slag bij Wounded Knee, 1890

In december 1890 wordt indianenleider Sitting Bull door de Amerikaanse politie gearresteerd omdat hij een andere indiaan toestemming heeft gegeven de zogenaamde leer van Wovoka onder zijn stamleden te verspreiden. De leer stelt dat blanken geen plek hebben in een paradijs dat zal ontstaan als de indianen veelvuldig de Ghost Dance dansen.

De arrestatie van Sitting Bull verloopt verre van vlekkeloos. Tijdens de arrestatie wordt één van de agenten beschoten door een Sioux-indiaan, waarop een vuurgevecht volgt. Hierbij komen zes politieagenten en zeven indianen, waaronder Sitting Bull, om het leven.

Het incident leidt er mede toe dat een groep Miniconjou Lakota-indianen een hen toegewezen reservaat ontvlucht. Korte tijd later worden deze indianen omsingeld. Ze krijgen opdracht hun kamp op te slaan bij de Wounded Knee kreek. Hier vindt een dag later een groot bloedbad plaats. Volgens officiële cijfers komen er 153 indianen om het leven, onder wie veel vrouwen en kinderen. De Slag bij Wounded Knee is het laatste grote gevecht tussen indianen en blanken. Lees hier meer over deze dramatische veldslag
Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: