Week van de koloniale geschiedenis

‘Skelet model Mona Lisa gevonden’

Detail van de Mona Lisa
Detail van de Mona Lisa
Italiaanse archeologen denken de stoffelijke resten te hebben gevonden van Lisa Gherardini. Volgens sommige lezingen stond deze koopmansvrouw begin zestiende eeuw model voor de Mona Lisa, een wereldberoemd kunstwerk van Leonardo da Vinci.

De archeologen deden hun vondst in de buurt van het klooster Sint Ursula in de Italiaanse regio Florence.


Lisa Gherardini, ook wel bekend als Lisa del Giocondo, zou hier naar toe zijn getrokken om non te worden nadat haar man was overleden. Gherardini zou er in 1542 op 63-jarige leeftijd zijn overleden.

- advertentie -

Haar vermoedelijke resten werden gevonden onder een vloer in het klooster. Archeologen kwamen op het spoor van het graf na bestudering van oude documenten. De vloer boven het graf werd later aangelegd, toen het het klooster werd omgebouwd tot militair complex.

Binnenkort zullen de onderzoekers DNA-materiaal vergelijken met dat van nabestaanden van Lisa Gherardini.

Mocht het inderdaad om Gherardini’s stoffelijke resten gaan dan staat nog niet vast dat zij ook de persoon is die model stond voor de Mona Lisa. Over het schilderij wordt al tijden druk gespeculeerd en men is het er niet over eens wie de dame mysterieuze glimlach is. Er wordt zelfs beweerd dat de Mona Lisa in werkelijkheid een zelfportret van Leonardo da Vinci zou zijn. Ook wordt wel eens gezegd dat het een portret van de moeder van de kunstenaar is.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: