Stormvloedkering uitgeroepen tot ‘Het Klokhuis Werelderfgoed’

De stormvloedkering van de Oosterschelde is uitgeroepen tot ‘Het Klokhuis Werelderfgoed’. Dat maakte Boris van der Ham, voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland, zaterdag bekend tijdens de Klokhuis Werelderfgoeddag in de Van Nellefabriek Rotterdam.

Het Klokhuis Werelderfgoed - cc
Het Klokhuis Werelderfgoed – cc
In het kader van de tiendelige serie Het Klokhuis over Werelderfgoed in Nederland die woensdag 9 maart van start gaat, zijn Klokhuiskijkers gevraagd om het, naar hun mening, mooiste of meest bijzondere natuurgebied, gebouw, dorp, stad of landschap van Nederland voor te dragen als ‘Klokhuis Werelderfgoed’. De inzendingen waren divers: van de mangroven op Bonaire tot de hunebedden in Borger, de Afsluitdijk, de Oostvaardersplassen en de steengroeve in Winterswijk.

De stormvloedkering van de Oosterschelde, ingezonden door Vincent uit Aardenburg, kwam vandaag als winnaar uit de bus. Over de reden van inzending zegt Vincent:

“Ik vind de stormvloedkering heel mooi, omdat deze Zeeland en een deel van Noord-Brabant beschermt tegen het zeewater. Ik vind het bijzonder dat ze het zo hebben kunnen bouwen.”

De winnaar is geselecteerd door een officiële jury bestaande uit Boris van der Ham (voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland), Carol Westrik (secretaris Stichting Werelderfgoed Nederland), Dre van Marrewijk (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marielies Schelhaas (Nationale UNESCO commissie).

- advertentie -

Bij de stormvloedkering komt, net als bij de tien door UNESCO erkende werelderfgoederen in Nederland, een kunstwerk te hangen van Mohana van den Kroonenberg. Dit is een speciale Klokhuisversie van het kunstwerk dat bij alle werelderfgoederen in Nederland hangt.

Vijf andere inzendingen kregen een eervolle vermelding: de Afsluitdijk, het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, Het Anne Frank Huis, het Sprookjesbos van de Efteling en het eiland Bonaire.

Boek: Werelderfgoed van Nederland

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: