Lijst van Werelderfgoederen in Nederland (Unesco)

2 minuten leestijd
Lijst van Werelderfgoederen in Nederland (UNESCO) - Een van de negentien Kinderdijkse molens (cc)
Lijst van Werelderfgoederen in Nederland (UNESCO) - Een van de negentien Kinderdijkse molens (CC BY-SA 3.0 - Jschop - wiki)

Op de Werelderfgoederenlijst van VN-organisatie Unesco staat cultureel en natuurlijk erfgoed dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd. Als er erfgoed aan de lijst wordt toegevoegd, betekent dit dat nationale overheden zich moeten inspannen voor het behoud van het erfgoed. Voor de monumenten is een plek op de lijst vaak lucratief, omdat dit leidt tot meer bezoekers en meer financiële support voor het behoud. Welke Nederlandse locaties staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco?

Immaterieel werelderfgoed

Unesco maakt onderscheid tussen materieel en immaterieel erfgoed. Onder immaterieel werelderfgoed verstaat men bijvoorbeeld tradities, gebruiken of historische muziekstijlen. Eind 2018 kreeg het molenaarsambacht als eerste Nederlandse erfgoed officieel een plek op de lijst immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Enkele voorbeelden van ander erfgoed dat als immaterieel erfgoed is voorgedragen: bloemencorso Zundert, Draaksteken in Beesel, de Valkerij, Koningsdag en schoonrijden op de schaats.

Lijst van materieel Nederlands erfgoed op de Werelderfgoedlijst van Unesco

Nederland heeft momenteel dertien ‘materiële’ werelderfgoederen. Twaalf hiervan zijn cultuurerfgoed en één is natuurerfgoed (de Wadden).

  • Exterieur de Van Nelle Fabriek in Rotterdam - cc
    Exterieur de Van Nelle Fabriek in Rotterdam (CC BY-SA 3.0 nl – wiki – Fwdekieviet)
    Schokland (sinds 1995)
  • Stelling van Amsterdam (1996)
  • Molens van Kinderdijk (1997)
  • Historisch gebied van Willemstad, binnenstad en haven (1997)
  • Ir. D.F. Woudagemaal (1997)
  • Droogmakerij de Beemster (1999)
  • Rietveld Schröderhuis (2000)
  • Waddenzee (2009)
  • Grachtengordel van Amsterdam (2010)
  • Van Nellefabriek (2014)
  • Koloniën van Weldadigheid (2021)
  • Grenzen van het Romeinse Rijk – De Neder-Germaanse limes (2021)
  • Eise Eisinga Planetarium (2023)

Landen kunnen om de zoveel tijd nieuw erfgoed aanmelden voor de prestigieuze lijst. Momenteel staan onder meer de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het Eise Eisinga Planetarium, de Koloniën van Weldadigheid, Sanatorium Zonnestraal en de Neder-Germaanse limes op de kandidatenlijst.

Werelderfgoed voor documenten

Er bestaat sinds 1992 ook een Memory of the World-programma van Unesco, voor waardevolle archieven en documenten. Deze lijst heeft als doel de belangrijke archieven te beschermen tegen “collectief geheugenverlies, verwaarlozing, onverschilligheid, het effect van de tijd, klimaat- en weersomstandigheden en moedwillige vernietiging”. Nederlands erfgoed op deze lijst:

Boek: Werelderfgoed van Nederland – Unesco-monumenten van nu en de toekomst

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×