Dark
Light

‘Tekeningen neanderthalers gevonden’

Auteur:
1 minuut leestijd
Tekening die in de grotten van Nerja is gevonden
Tekening die in de grotten van Nerja is gevonden

Een van de tekeningen
In de Spaanse grotten van Nerja zijn zeer oude rotstekeningen gevonden, meldt het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Volgens onderzoekers gaat het om tekeningen die zijn achtergelaten door neanderthalers.

De onderzoekers hebben de ouderdom van de tekeningen vastgesteld aan de hand van koolstofdatering van houtskoolresten die in de buurt van de tekeningen gevonden werden. De tekeningen zouden ongeveer 43.000 jaar oud zijn. Volgens een van de onderzoekers, José Luis Sanchidriá van de Universiteit van Cordoba, gaat het om afbeeldingen van zeehonden, die door de neanderthalers werden gegeten. In totaal zijn er zes, roodbruine tekeningen gevonden. Als de tekeningen inderdaad 43.000 jaar oud zijn dan gaat het om de oudst bekende prehistorische kunst.

Ze zijn dan ongeveer 13.000 jaar ouder dan de prehistorische tekeningen die in de jaren negentig gevonden werden in de Franse Grotte Chauvet. Die tekeningen zouden ongeveer 30.000 jaar oud zijn. Niet alle wetenschappers zijn het daar echter over eens.

Verder zijn het volgens de onderzoeker ook de eerste tekeningen die door neanderthalers zijn gemaakt. Alle andere prehistorische grottekeningen zijn voor zover bekend door de moderne mens gemaakt. De Spaanse wetenschappers willen de ouderdom van de tekeningen in de Nerja-grotten ook nog proberen vast te stellen met behulp van pigmentonderzoek. Dit onderzoek staat gepland voor 2013.

Ook interessant: Waar begint de Nederlandse geschiedenis?
Boek: Onze vroegste voorouders

×