‘Tekeningen neanderthalers gevonden’

Een van de tekeningen
In de Spaanse grotten van Nerja zijn zeer oude rotstekeningen gevonden, meldt het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Volgens onderzoekers gaat het om tekeningen die zijn achtergelaten door neanderthalers.

De onderzoekers hebben de ouderdom van de tekeningen vastgesteld aan de hand van koolstofdatering van houtskoolresten die in de buurt van de tekeningen gevonden werden. De tekeningen zouden ongeveer 43.000 jaar oud zijn.

Volgens een van de onderzoekers, José Luis Sanchidriá van de Universiteit van Cordoba, gaat het om afbeeldingen van zeehonden, die door de neanderthalers werden gegeten. In totaal zijn er zes, roodbruine tekeningen gevonden. Als de tekeningen inderdaad 43.000 jaar oud zijn dan gaat het om de oudst bekende prehistorische kunst.

- advertentie -

Ze zijn dan ongeveer 13.000 jaar ouder dan de prehistorische tekeningen die in de jaren negentig gevonden werden in de Franse Grotte Chauvet. Die tekeningen zouden ongeveer 30.000 jaar oud zijn. Niet alle wetenschappers zijn het daar echter over eens.

Verder zijn het volgens de onderzoeker ook de eerste tekeningen die door neanderthalers zijn gemaakt. Alle andere prehistorische grottekeningen zijn voor zover bekend door de moderne mens gemaakt.

De Spaanse wetenschappers willen de ouderdom van de tekeningen in de Nerja-grotten ook nog proberen vast te stellen met behulp van pigmentonderzoek. Dit onderzoek staat gepland voor 2013.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: