Tweede Praagse Defenestratie (1618)

De Tweede Praagse Defenestratie van 23 mei 1618 en vormde de aanleiding tot de Boheemse Opstand en daarmee ook voor de Dertigjarige Oorlog. Bij deze gebeurtenis wierpen protestantse edelen de katholieke vertegenwoordigers van koning Ferdinand II uit het raam van de burcht in Praag. In dit artikel staan we stil

Het bizarre experiment van Antoine Lavoisier (1794)

Op 8 mei 1794 vond een bizar onthoofdingsexperiment plaats. Belastinginner Antoine Lavoisier slaagde er volgens de overlevering in om 15 seconden na zijn onthoofding nog een knipoog aan de omstanders te geven. Wat hield dit experiment precies in?

John ‘Babbacombe’ Lee, de man die niet wilde hangen

Het leven van de Engelsman John “Babbacombe” Lee, die in 1884 een oudere, vrijgezelle vrouw voor wie hij als butler werkzaam is met een bijl om het leven brengt, levert een van de meest intrigerende verhalen uit de misdaadgeschiedenis op.

Alle botten gebroken

Wat begint met diefstal, loopt uit op meervoudige moord. Het eerste slachtoffer is Harmen, alias ‘Pompen Harmen’, die de pech heeft op de hoogte te zijn van de diefstallen. Uit angst dat Harmen loslippig wordt besluiten Klaas en Jannes in 1774 om hem van kant te maken.

Een papje met rattengif

Nadat Marijtgen haar gruwelijke verleden heeft opgebiecht, die de processtukken beschrijven als ‘grouwelijcke, monstrueuse, escreable, vervloecte ende seer abominable daeden’, komt de baljuw op 9 oktober 1628 met zijn eis.

Ronddobberen in je eigen diarree

De executie van Mithridates wordt voltrokken in Perzische stijl, met een methode die scafisme heet. Deze term komt van het Griekse skaphe dat ‘uitgehold’ betekent en ook wel bekendstaat als ‘de boten’.