Dark
Light

Opmerkelijke executies

Tweede Praagse Defenestratie (1618)

Tweede Praagse Defenestratie (1618)

De Tweede Praagse Defenestratie van 23 mei 1618 en vormde de aanleiding tot de Boheemse Opstand en daarmee ook voor de Dertigjarige Oorlog. Bij deze gebeurtenis wierpen protestantse edelen de katholieke vertegenwoordigers van koning Ferdinand II uit het raam van de burcht in Praag. In dit artikel staan we stil bij de herkomst van het begrip ‘defenestratie’ (wat zoveel betekent
Bijl

Alle botten gebroken

Wat begint met diefstal, loopt uit op meervoudige moord. Het eerste slachtoffer is Harmen, alias ‘Pompen Harmen’, die de pech heeft op de hoogte te zijn van de diefstallen. Uit angst dat Harmen loslippig wordt besluiten Klaas en Jannes in 1774 om hem van kant te maken.
Rat - cc

Een papje met rattengif

Nadat Marijtgen haar gruwelijke verleden heeft opgebiecht, die de processtukken beschrijven als ‘grouwelijcke, monstrueuse, escreable, vervloecte ende seer abominable daeden’, komt de baljuw op 9 oktober 1628 met zijn eis.
Boot zoals die bij scafisme gebruikt werd (CC BY 3.0 - Tomasz Sienicki - wiki)

Ronddobberen in je eigen diarree

De executie van Mithridates wordt voltrokken in Perzische stijl, met een methode die scafisme heet. Deze term komt van het Griekse skaphe dat ‘uitgehold’ betekent en ook wel bekendstaat als ‘de boten’.