Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Hekserij

Geschiedenis van hekserij en magie, onder meer in de kunstgeschiedenis (Pieter Bruegel). Ook aandacht voor toveressen en de heksenjacht, waarbij in de zestiende en zeventiende eeuw veel onschuldige vrouwen eindigden op de brandstapel. Boekentip: Heksen, waan en vervolging
Verbeelding van een bijbels tafereel: "Saul en de heks van Endor"

Hoe de gereformeerde kerk worstelde met toverij en bijgeloof

In de zestiende en zeventiende eeuw kende de vervolging van tovenaars, heksen en magiërs een enorme climax, al verschilde die van plaats tot plaats en van tijd tot tijd. In Friesland ontbraken eind zestiende eeuw vervolgingen zelfs, de Staten namen de ‘duivelbezweerders, waarzeggers, handkijkers en boterlezers’ niet au serieux, zo blijkt uit een Statenresolutie van 14 april 1584.
Bijbel die gebruikt is voor de sleutelproef of draaiproef, te zien in de Heksenwaag in Oudewater (Foto Historiek)

Sleutelproef en draaiproef – Is het een heks of niet?

In de tijd van de heksenvervolgingen (1450-1750) waren er verschillende manieren waarop men probeerde te achterhalen of iemand een heks was of niet. Een van die methodes was de zogenoemde sleutelproef. Volgens het volksgeloof zou een in de Bijbel gelegde sleutel gaan draaien, wanneer de naam van de heks hardop uitgesproken werd.
Touw (CC0 - Pixabay - Free-Photos)

Oudewater, stad van het touw en de Geelbuiken

De inwoners van de Utrechtse stad Oudewater worden ook wel “Geelbuiken” genoemd. Vroeger liepen dan ook veel inwoners van de stad letterlijk rond met een gele buik. Die gekleurde buik liep men op tijdens het maken van touw.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Ons archief bevat inmiddels duizenden artikelen "

Naar onze onderwerppagina