Dark
Light

Hekserij

Geschiedenis van hekserij en magie, onder meer in de kunstgeschiedenis (Pieter Bruegel). Ook aandacht voor toveressen en de heksenjacht, waarbij in de zestiende en zeventiende eeuw veel onschuldige vrouwen eindigden op de brandstapel. Boekentip: Heksen, waan en vervolging
Protocollen van de wijzen van Zion (c) LWL-Ansgar Hoffmann

Feit of fictie? Samenzweringstheorieën

Vond de maanlanding in een filmstudio plaats? Waren de Tempeliers homoseksueel? Hebben de Amerikanen een kever losgelaten in de DDR om de aardappeloogst te vernietigen? En bestaat de Duitse stad Bielefeld wel? Vragen, vragen.
4 minuten leestijd
Bijbel die gebruikt is voor de sleutelproef of draaiproef, te zien in de Heksenwaag in Oudewater (Foto Historiek)

Sleutelproef en draaiproef – Is het een heks of niet?

In de tijd van de heksenvervolgingen (1450-1750) waren er verschillende manieren waarop men probeerde te achterhalen of iemand een heks was of niet. Een van die methodes was de zogenoemde sleutelproef. Volgens het volksgeloof zou een in de Bijbel gelegde sleutel gaan draaien, wanneer de naam van de heks hardop uitgesproken werd.
1 minuut leestijd
Touw (CC0 - Pixabay - Free-Photos)

Oudewater, stad van het touw en de Geelbuiken

De inwoners van de Utrechtse stad Oudewater worden ook wel “Geelbuiken” genoemd. Vroeger liepen dan ook veel inwoners van de stad letterlijk rond met een gele buik. Die gekleurde buik liep men op tijdens het maken van touw.
2 minuten leestijd
De heksenwaag van Oudewater (cc0 - Pixabay - AJEL)

De heksenwaag van Oudewater

Bij de heksenwaag van Oudewater konden van hekserij verdachte personen zich laten wegen en een zogenaamd 'Certificaet van Weginghe' bemachtigen.
2 minuten leestijd
×