Dark
Light

Hekserij

Hekserij was het geloof in en de beschuldiging van het uitvoeren van magische praktijken, vaak geassocieerd met het kwaad, zoals het maken van schadelijke spreuken en het aangaan van een pact met de duivel. Tussen de 15e en 18e eeuw leidde de angst voor hekserij in Europa tot massale vervolgingen en executies, waarbij vooral vrouwen het slachtoffer werden. Op deze pagina vind je artikelen over de geschiedenis van de hekserij en de heksenvervolgingen.

MiddeleeuwenDuivel
Verbeelding van een bijbels tafereel: "Saul en de heks van Endor"

Hoe de gereformeerde kerk worstelde met toverij en bijgeloof

In de zestiende en zeventiende eeuw kende de vervolging van tovenaars, heksen en magiërs een enorme climax, al verschilde die van plaats tot plaats en van tijd tot tijd. In Friesland ontbraken eind zestiende eeuw vervolgingen zelfs, de Staten namen de ‘duivelbezweerders, waarzeggers, handkijkers en boterlezers’ niet au serieux, zo blijkt uit een Statenresolutie van 14 april 1584.
Protocollen van de wijzen van Zion (c) LWL-Ansgar Hoffmann

Feit of fictie? Samenzweringstheorieën

Vond de maanlanding in een filmstudio plaats? Waren de Tempeliers homoseksueel? Hebben de Amerikanen een kever losgelaten in de DDR om de aardappeloogst te vernietigen? En bestaat de Duitse stad Bielefeld wel? Vragen, vragen.
4 minuten leestijd
Bijbel die gebruikt is voor de sleutelproef of draaiproef, te zien in de Heksenwaag in Oudewater (Foto Historiek)

Sleutelproef en draaiproef – Is het een heks of niet?

In de tijd van de heksenvervolgingen (1450-1750) waren er verschillende manieren waarop men probeerde te achterhalen of iemand een heks was of niet. Een van die methodes was de zogenoemde sleutelproef. Volgens het volksgeloof zou een in de Bijbel gelegde sleutel gaan draaien, wanneer de naam van de heks hardop uitgesproken werd.
1 minuut leestijd
Touw (CC0 - Pixabay - Free-Photos)

Oudewater, stad van het touw en de Geelbuiken

De inwoners van de Utrechtse stad Oudewater worden ook wel “Geelbuiken” genoemd. Vroeger liepen dan ook veel inwoners van de stad letterlijk rond met een gele buik. Die gekleurde buik liep men op tijdens het maken van touw.
2 minuten leestijd
De heksenwaag van Oudewater (cc0 - Pixabay - AJEL)

De heksenwaag van Oudewater

Bij de heksenwaag van Oudewater konden van hekserij verdachte personen zich laten wegen en een zogenaamd 'Certificaet van Weginghe' bemachtigen.
2 minuten leestijd
×