Unesco dreigt Paramaribo van werelderfgoedlijst te halen

Paramaribo - Foto: CC
Paramaribo – Foto: CC
Unesco heeft Suriname twee maanden tijd gegeven om iets te doen aan de houten gebouwen in de historische binnenstad van Paramaribo. Veel van deze gebouwen, die nu nog op de werelderfgoedlijst staan, verkeren in vervallen staat.

Paramaribo
Paramaribo


De toerismesector van Suriname heeft de eigen overheid inmiddels opgeroepen iets aan de zaak te doen. Volgens de Tourism Union Of the Republic of Suriname (TOURS) is de historische binnenstad van groot belang omdat het land verder geen internationaal bekende gebouwen van allure heeft die interessant zijn voor toeristen.

De historische binnenstad van Paramaribo staat sinds 2002 op de werelderfgoedlijst. De gebouwen dateren uit de koloniale tijd. Unesco schrijft op zijn eigen website over de site:

Paramaribo is een uniek voorbeeld van het contact tussen de Europese cultuur van Nederland en de inheemse culturen en het leefklimaat van Zuid-Amerika tijdens de jaren van intensieve kolonisatie van dit gebied: de zestiende en zeventiende eeuw. De gebouwen in Paramaribo weerspiegelen dit; het zijn mooie voorbeelden van de geleidelijke samensmelting van Europese architectuur en constructietechnieken met inheemse Zuid-Amerikaanse materialen en ambachten.

Volgens Unesco zijn te veel gebouwen momenteel vervallen. De organisatie heeft Suriname twee maanden de tijd geven iets aan de zaak te doen. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft inmiddels laten weten er alles aan te zullen doen om de status van werelderfgoed te behouden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: