Dark
Light

Vazen ter nagedachtenis aan omgekomen familieleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Zij zijn niet terug gekomen
Zij zijn niet terug gekomen

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn vanaf 5 november 201 vazen te zien die zijn gemaakt door de Nederlands-Israelische kunstenares Annette Rosen-Apotheker. De vazen staan symbool voor meer dan tweehonderd naaste familieleden van de moeder van de kunstenares, die zijn omgekomen in Auschwitz en Sobibor.

De keramiekinstallatie maakt onderdeel uit van de expositie Zij zijn niet terug gekomen. Het herinneringscentrum over de vazen:

Als kind van Holocaust-overlevenden leerde Annette Rosen-Apotheker geen vragen te stellen. Door intensief internetonderzoek kwam zij er achter dat haar moeder meer dan 200 naaste familieleden verloren had. Annette’s grootmoeder, oom, tante en hun gezinnen zijn vermoord in de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor in Polen.

Om een structuur te krijgen die doet denken aan de kleding van de gevangenen in de concentratiekampen heeft Annette klei op jute gerold en dit daarna geverfd met een mengsel van blauwe, witte en zwarte Engobes (kleiverf). De keramiekinstallatie is te zien van 5 november 2014 t/m 4 januari 2015

×