Verloren gewaand Fabergé-ei gevonden in Amerika

Fabergé-ei (wartski.com)
Fabergé-ei (wartski.com)
Een Amerikaanse oudijzerhandelaar deed enige tijd geleden goede zaken op een antiekbeurs. De man kocht voor veertienduizend dollar een gouden kunstvoorwerp. Het bleek om een zeer kostbaar verloren gewaand Fabergé-ei te gaan.

Peter Carl Fabergé
Peter Carl Fabergé


Het eerste Fabergé-ei, 1885
Het eerste Fabergé-ei, 1885
De handelaar had oorspronkelijk het idee om het object door te verkopen aan een goudsmelter. Na wat research op internet kwam hij er echter achter dat hij een kostbaar Fabergé-ei in bezit had.

Het gaat om een gouden ei van ongeveer acht centimeter groot, versierd met diamanten en saffieren. Binnenin zit een horloge van het luxe merk Vacheron Constantin. Tsaar Alexander III deed het ei in 1887 cadeau aan zijn vrouw Maria Feodorovna.

Het bestaan van dit ei was bekend. Lange tijd was echter onduidelijk waar het voorwerp zich bevond. Gevreesd werd dat het ei was omgesmolten voor het goud. De oudijzerhandelaar heeft het ei inmiddels doorverkocht aan een verzamelaar die bereid was er 20 miljoen dollar voor neer te leggen.

- advertentie -

Fabergé-eieren

De Russische goudsmid Peter Carl Fabergé (1846-1920) was hofleverancier van de Russische tsaar. In zijn opdracht maakte hij onder meer de beroemde met juwelen bezette Fabergé-eieren. De tsaar gaf deze eieren aan zijn vrouw kado. Peter Carl Fabergé maakte in totaal vijftig van deze naar hem vernoemde eieren.

Het eerste Fabergé-ei werd in 1885 gemaakt voor tsarina Maria Fjodorovna. Dit ei, getiteld eerste kippenei (First Hen Egg), ziet er aan de buitenkant uit als een normaal ei, maar is gemaakt van goud met daaroverheen een mat wit emaille. Het ei kan in twee helften gesplitst worden en bevat een dooier van gepolijst goud. Die dooier kan op zijn beurt ook weer geopend worden en bevat een kleine kip, met robijntjes als ogen.

Alle Fabergé-eieren zijn uniek, ze hebben allemaal een eigen decoratie en zijn gemaakt van waardevolle materialen als goud, platina en edelstenen. Na de Russische revolutie viel de verzameling uiteen. Sommigen raakten zelfs kwijt. Vijf van de eieren zijn in bezit van de Britse koningin Elizabeth II.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: