Dark
Light

Via app luisteren naar Middelnederlandse teksten

1 minuut leestijd

Letterkundige en historicus Frits van Oostrom heeft een app laten ontwikkelen waarmee bekende Middelnederlandse en Oudfriese teksten te beluisteren zijn.

Via app luisteren naar Middelnederlandse teksten
Via app luisteren naar Middelnederlandse teksten
Van Oostrom is een expert op het gebied van de geschiedenis van de Nederlandse literatuur. Hij publiceerde hierover verschillende boeken waaronder Wereld in Woorden, waarin hij de literatuur in de periode tussen 1300 en 1400 behandelt.

Met de app, getiteld Vogala (een verwijzing naar de oudst bekende Nederlandse dichtregel), wil de Utrechtse hoogleraar een nieuw publiek bereiken. De app bevat momenteel ruim dertig fragmenten. Van ‘Hebban olla vogala nestas hagunnan’ uit de elfde eeuw via Van den vos Reynaerde, bijbelteksten, liederen (bijvoorbeeld over de moord op Floris V) tot aan mystieke visioenen van Hadewijch.

Eenvoudiger te volgen

Neerlandici uit Nederland en Vlaanderen spraken voor de app Middelnederlandse teksten in. De app bevat ook ‘gastoptredens’ van bekende Nederlanders zoals Menno Bentveld, Jean-Marc van Tol en Mieke van der Weij.

De app Vogala van Frits van Oostrom
De app Vogala van Frits van Oostrom
Volgens de makers is het middeleeuws Nederlands nu een stuk eenvoudiger te volgen dan wanneer het op schrift staat.

De app laat de gebruiker tijdens de voordracht meelezen met de oude tekst plus een parallelle vertaling in modern Nederlands. Het is de bedoeling dat er de komende tijd meer teksten toegevoegd worden.

Vogala is ontwikkeld voor de iPad en kan gratis gedownload worden. Of er ook een Android-app ontwikkeld wordt is nog niet bekend.

×