Dark
Light

Vrijwilligers zetten Tweede Wereldoorlog op de kaart

Auteur:
3 minuten leestijd

TracesOfWar.com
Op tal van plekken in Europa herinneren musea, begraafplaatsen, monumenten en verdedigingswerken aan de Tweede Wereldoorlog. Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (STIWOT) lanceerde tien jaar geleden een website waarop die locaties eenvoudig zijn op te zoeken.

Na tien jaar kreeg de site onlangs een andere naam: TracesOfWar.com. Dat er voor een Engelse naam werd gekozen is niet zo heel vreemd, want sinds 2004 is er ook Engelse versie van de site.

Een paar vragen over het project aan STIWOT-medewerkers Barry van Veen en Jeroen Koppes:

Waarom is het project Oorlogsmusea gestart?

STIWOT is in 2002 als stichting ontstaan uit de website Go2War2.nl. Via deze website kwamen zo veel verzoeken tot reistips binnen dat in het voorjaar van 2002 besloten is tot de lancering van Oorlogsmusea.nl. Op 1 oktober 2002 was de website klaar en werd deze live geplaatst. In het begin werden enkel de musea in de Benelux en Normandië en een aantal begraafplaatsen, monumenten en bezienswaardigheden getoond. De eerste drie toegevoegde items zijn nog te herkennen aan de lage nummers; Liberty Park, de Panther tank in Breda en de Kangaroo in Mill. Na een jaar stonden er driehonderdvijftig artikelen op de website, nu, tien jaar later, staan er 28.000 bezienswaardigheden over de gehele wereld op. Deze 28.000 zijn uiteraard niet allemaal musea, vandaar dat we besloten hebben om verder te gaan met de domeinnaam tracesofwar.com. Dit dekt, ook voor het Engels-taalgebied, veel beter de lading.

Sinds wanneer hebben jullie een Engelstalige website en waarom besloten jullie die op te richten?

De Engelse versie van de website, voorheen ww2museums.com, is gestart in 2004. We kregen steeds meer verzoeken om onze gegevens ook in het Engels aan te bieden. Veel buitenlandse vrijwilligers hebben we (nog) niet. Bij het zuster-project ww2awards.com is dat aantal veel hoger. Bij oorlogsmusea.nl worden wel een aantal buitenlandse contacten onderhouden voor het aanleveren van gegevens. Ook heeft STIWOT een aantal vertalers uit bijvoorbeeld Engeland die met een studie Nederlands bezig zijn en helpen met het vertalen, of controleren, van artikelen.

Fort Eben-Emael – Foto: TracesOfWar.com

Kan iedereen zomaar een bijdrage toevoegen aan de site?

Vroeger was het inderdaad zo dat iedereen bijdrages kon sturen voor de website. Deze kwamen in een apart onderdeel van ons beheerssysteem terecht en werden van daaruit verwerkt. Eind vorig jaar is echter besloten hiermee te stoppen, er kwam veel ‘rommel’ binnen en veel dubbele gegevens. Voor onze vrijwilligers werd het te veel werk deze informatie te verwerken. Onze vrijwilligers gaan nu actief op zoek naar nieuwe bezienswaardigheden en voegen die zelf toe aan de website.

STIWOT bestaat compleet uit vrijwilligers, werkt zonder subsidie en met enkel een bescheiden hoeveelheid functionele reclame. Het is dan ook lastig om met een beperkte groep mensen deze websites in de lucht te houden. We zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die voor onze websites informatie willen verwerken, artikelen willen schrijven, vertalen en foto’s willen maken. (Lijkt dit je wat? Aanmelden of meer informatie is beschikbaar op het e-mailadres [email protected])

Kunnen jullie iets vertellen over de bijbehorende mobiele app en hoe die werkt?

Layar-applicatie

De app die ontwikkelt is, is eigenlijk een plugin op de andere app. Wij leveren de gegevens die in te laden zijn in de zogenaamde ‘Layar’-applicatie. Deze applicatie is door een Nederlands bedrijf ontwikkelt en onder meer in gebruik bij Funda. Met de oorlogsmusea-layer kun je, als je een actieve internetverbinding hebt, kijken welke bezienswaardigheden er in een straal van vijf km om je heen zijn te vinden. Erg handig op vakantie dus!

Kunnen jullie een paar voorbeelden geven van bijzondere plekken die zijn opgenomen in jullie database?

Bijzonder, maar uiteraard bij iedereen bekend, is Liberty Park, namelijk het allereerste artikel wat we ergens in de zomer van 2002 in de database hebben gezet. STIWOT heeft nog altijd contacten met dit museum en heeft onlangs de gehele tekst en foto’s opnieuw geplaatst.

Leuk is ook om te zien wat de meest bezochte pagina’s van dit jaar zijn. In de top tien staat onder het gesloten (!) Bastogne Historical Center, al komt dat waarschijnlijk omdat er overal staat dat dat in 2012 heropend zou worden, dit is echter uitgesteld tot 2013. Uiteraard komt door de grote interesse ook Auschwitz I en Auschwitz II in deze lijst van veel opgevraagde pagina’s voor. Fort Eben-Emael net over de grens in België staat ook al jaren in deze top 10, ook hier heeft STIWOT warme banden mee. Bijzonder zijn ook de sporen in de Pacific, onder water is daar nog altijd veel te zien.

~ TracesOfWar.com

×