Wie schilderde dit werk: Rubens of Van Dyck?

Peter Paul Rubens maakte ooit een portret van zijn medewerker Anthonie van Dyck. Daarover bestaat nu echter onduidelijkheid. Volgens de Antwerpse chemieprofessor Koen Janssens gaat het in werkelijkheid om een zelfportret van Van Dyck. Dat melden Belgische kranten woensdag.

Wie schilderde dit werk: Rubens of Van Dyck?
Wie schilderde dit werk: Rubens of Van Dyck?
Op het vierhonderd jaar oude schilderij is de zestienjarige Anthonie van Dyck afgebeeld.

Men is er altijd van uit gegaan dat het werk door Rubens werd gemaakt. Chemieprofessor Koen Janssens heeft het werk echter onderzocht met behulp van zogenaamde X-stralentechnieken. Daarmee wist hij ondertekeningen bloot te leggen waarin verschillende gezichtstrekken en haarpuntjes op een zelfde manier zijn weergegeven als bij andere zelfportretten van Van Dyck.

Details van het onderzoek zijn nog niet naar buiten gebracht. De professor en het Rubenshuis wachtte daarmee tot de onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

- advertentie -

Het Rubenshuis in Antwerpen kocht het paneel met daarop de afbeelding van de jonge Van Dyck in 1995 op een veiling bij Sotheby’s in New York. Er werd destijds 900.000 euro voor betaald.

Samen met Jacob Jordaens behoren Anthonie van Dyck en Peter Paul Rubens tot de grote drie van de Antwerpse school.

Lees ook: Peter Paul Rubens (1577-1640)
Overzicht van boeken over Peter Paul Rubens

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: