Week van de koloniale geschiedenis

‘Wijnbeker van Perikles gevonden in Athene’

Wijnbeker van Perikles? - ekathimerini.com
Wijnbeker van Perikles? – ekathimerini.com
Bij bouwwerkzaamheden in Kifissia, een voorstad van Athene, hebben archeologen scherven van een keramieken wijnbeker gevonden die zeer waarschijnlijk van de beroemde Atheense staatsman Perikles (495 v.Chr – 429 v.Chr) is geweest.


De archeologen zijn voor 99 procent zeker dat de keramieken beker werd gebruikt door de politicus. De scherven werden aangetroffen in een antiek graf van een ‘gewone’ Griekse burger.

Toen ze de twaalf scherven samenvoegden, ontdekten ze dat onder een van de handvatten de naam Perikles staat gegraveerd. In de beker is ook de naam van zijn broer Ariphron gegraveerd. Ariphron was een zeer zeldzame naam in het klassieke Griekenland. Het feit dat beide namen op de wijnbeker staan, sterkt de onderzoekers in de overtuiging dat het om de twee broers gaat.

Herinnering

Op de wijnbeker staan ook nog de namen van vier andere mannen. Volgens deskundigen werd de beker gebruikt tijdens een wijnsymposium toen Perikles in de twintig was. “Ze waren waarschijnlijk aangeschoten, want degene die de naam Perikles schreef maakte daarbij een foutje dat daarna verbeterd is”, zegt een expert in de krant Kathimerini.

- advertentie -

De zes mannen die uit de wijnbeker dronken, graveerden hun naam er in bij wijze van herinnering. De beker werd daarna geschonken aan een man met de naam Drapetis, mogelijk de eigenaar van de herberg. Volgens de archeologen is het een zeldzame vondst die een blik geeft in het privé-leven van Perikles.

Perikles wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Griekse staatsmannen, redenaars en veldheren tijdens de Gouden Eeuw van Athene. In die periode, ook wel de Eeuw van Perikles, kende de stad de grootste culturele en politieke bloeitijd. Perikles overleed in 429 voor Christus aan de gevolgen van de pest.

~ Natascha Neef

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: