Week van de koloniale geschiedenis

Willem van Oranje en het mysterie van de derde kogel

In de geschiedenisboeken staat dat Willem van Oranje op 10 juli 1584 met drie kogels om het leven werd gebracht door Balthasar Gerards. In de muur van Het Prinsenhof zijn echter maar twee kogelgaten te vinden…

Praalgraf van Willem van Oranje (Foto: Historiek)
Over deze derde kogel is in de loop der tijden veel gespeculeerd. De gemeente Delft meldt nu echter dat er onlangs een achttiende-eeuws document is opgedoken waarin gesproken wordt over de vondst van een van de kogels. In de tekst, die vermeld wordt in een onlangs verschenen proefschrift, staat onder meer:

“Daarenboven wordt my uit Delft berigt, dat men aldaar, by het repareeren der trapmuur van het ouder Hof, één der kogels gevonden heeft, waarmede het zinkroer van Balthazar Gerrits geladen was, en dat die dierbare reliquie ten eersten naar Santhorst getransporteert is.”

De tekst dateert uit ongeveer 1770. Volgens Museum Het Prinsenhof is er geen latere vermelding van de kogel opgedoken. Het landgoed Santhorst (bij Wassenaar) waarover in de de tekst gesproken wordt, is begin negentiende eeuw afgebroken.

Uitgebreide reconstructie

Het Delftse forensisch onderzoeksbureau DelftTech en Museum Het Prinsenhof werken momenteel aan een uitgebreide reconstructie van de moord. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde forensische methoden, zoals 3D laserscan technologie, schietproeven en sporenonderzoek op de ‘plaats delict’. De onderzoekers hopen antwoorden te vinden op tot nu toe onbeantwoorde vragen over de “eerste politieke moord in de geschiedenis”.

- advertentie -

Dit najaar worden de resultaten van alle deelonderzoeken naar de moord aan het publiek gepresenteerd. De EO heeft het onderzoek voor het televisieprogramma Blauw Bloed op de voet gevolgd. De uitzending zal in oktober of november te zien zijn. Ook verschijnt er een speciale publicatie waarin alle onderzoeken worden opgenomen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: