WOII-postduif gevonden in Britse schoorsteen

Duif – Foto: stock.xchng
In een schoorsteen in het Britse Surrey is een postduif uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Om het nek van het dier bevond zich nog een rood kokertje met daarin een gecodeerd bericht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er geregeld postduiven ingezet om berichten vanuit het bezette Europa naar Groot-Brittannië te versturen.


- advertentie -
De codes op het vloeipapiertje

Ook werden ze vaak gebruikt om berichten vanaf het front te versturen. De duif die in de schoorsteen in Surrey werd gevonden, kwam waarschijnlijk vanuit nazi-Duitsland en had er dus al honderden kilometers op zitten.

Vermoed wordt dat de duif vermoeid even uitrustte op de schoorsteen in Surrey en toen bedwelmd werd door de rook en stierf. Mogelijk was het dier op weg naar het hoofdkwartier van generaal Montgomery, dat in de buurt gelegen was.

De resten van de duif werden onlangs in de schoorsteen gevonden door de 74-jarige eigenaar van het huis. De duif, waarvan natuurlijk alleen nog het skelet over was, had een briefje van vloeipapier bij zich met daarop 27 codes, steeds combinaties van vijf nummers en letters. Die codes zijn momenteel nog niet ontcijferd.

Er werden vaak duiven gebruikt voor spionage maar meestal werd de informatie ongecodeerd doorgegeven. Dat de duif van Surrey een gecodeerd bericht vervoerde maakt dat de Britten nu extra nieuwsgierig zijn naar de inhoud.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: