WOII-postduif gevonden in Britse schoorsteen

Duif – Foto: stock.xchng
In een schoorsteen in het Britse Surrey is een postduif uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Om het nek van het dier bevond zich nog een rood kokertje met daarin een gecodeerd bericht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er geregeld postduiven ingezet om berichten vanuit het bezette Europa naar Groot-Brittannië te versturen.


- advertentie -
De codes op het vloeipapiertje

Ook werden ze vaak gebruikt om berichten vanaf het front te versturen. De duif die in de schoorsteen in Surrey werd gevonden, kwam waarschijnlijk vanuit nazi-Duitsland en had er dus al honderden kilometers op zitten.

Vermoed wordt dat de duif vermoeid even uitrustte op de schoorsteen in Surrey en toen bedwelmd werd door de rook en stierf. Mogelijk was het dier op weg naar het hoofdkwartier van generaal Montgomery, dat in de buurt gelegen was.

De resten van de duif werden onlangs in de schoorsteen gevonden door de 74-jarige eigenaar van het huis. De duif, waarvan natuurlijk alleen nog het skelet over was, had een briefje van vloeipapier bij zich met daarop 27 codes, steeds combinaties van vijf nummers en letters. Die codes zijn momenteel nog niet ontcijferd.

Er werden vaak duiven gebruikt voor spionage maar meestal werd de informatie ongecodeerd doorgegeven. Dat de duif van Surrey een gecodeerd bericht vervoerde maakt dat de Britten nu extra nieuwsgierig zijn naar de inhoud.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: