Dark
Light

Wordt India omgedoopt tot Bharat?

Ophef na geruchten over mogelijke wijziging landsnaam
Auteur:
3 minuten leestijd
Vlag van India
Vlag van India (CC0 - Pixabay - jorono)

Er gaan geruchten dat India van plan is de landsnaam te veranderen. In de toekomst zou het land mogelijk Bharat genoemd moeten worden. Recent verstuurde het land in ieder geval een uitnodiging voor een diner ter gelegenheid van de G20-top in New Delhi. Die werd door president Droupadi Murmu niet ondertekend met de gebruikelijke titel president van India maar met president van Bharat.

De naam Bharat is niet onbekend. Het is de Hindi-naam voor het land die nog door allerlei groeperingen wordt gebruikt. Ook de naam Hindoestan wordt door dit soort groeperingen wel gebruikt. De landelijke overheid gebruikt in internationale contacten normaal gesproken echter alleen de internationaal bekende naam India. De naam Bharat wordt overigens wel in de Indiase grondwet van 1949 genoemd, zij het slechts één keer. In het eerste artikel staat:

“India, oftewel Bharat, zal een unie van staten zijn”

Dat in een officiële uitnodiging nu de naam Bharat is gebruikt, zorgt in het land voor enige ophef. Vertegenwoordigers van de hindoeïstisch regeringspartij BJP juichen de stap toe, maar oppositieleiders hebben hun twijfels geuit en vragen zich af of er nu plannen zijn om de naam van het land ook officieel te wijzigen. Volgens critici zou het niet handig zijn om internationaal een nieuwe naam te hanteren en duurt het zeer lang voor zo’n nieuwe naam overal bekend is.

‘Dekolonisatie’

Regeringspartij BJP streeft een meer uniform, hindoeïstisch India na en heeft eerder al verschillende steden en locaties hernoemd, omdat de oude naam een link had met de koloniale tijd of de islamitische Mogol-periode. Zo werd in 2022 bijvoorbeeld de Mughal Garden bij het presidentiële paleis in New Delhi omgedoopt tot Amrit Udyan. In opdracht van premier Narendra Modi zijn recentelijk ook verschillende straatnamen veranderd. Zo draagt de Aurangzeb-weg die vernoemd was naar een eeuwenoude Mogol-heerser, tegenwoordig de naam van Abdul Kalam Road, een oud-president van India.

Het gebruik van de naam Bharat in een officieel regeringsdocument lijkt geen toeval. Twee dagen voordat de uitnodiging werd verstuurd stelde Mohan Bhagwat, het hoofd van de hindoenationalistische beweging Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), nog dat het land eigenlijk Bharat zou moeten heten. Deze orthodoxe beweging heeft grote invloed op de Indiase regeringspartij en maakt zich al langer hard voor een naamswijziging.

Indusdelta
Indusdelta
Sommige tegenstanders zien het gebruik van de naam Bharat als een poging om de geschiedenis uit te wissen van het islamitische Mogolrijk, dat het land driehonderd jaar bestuurde.

Indus

Verschillende voorstanders beschouwen India dan weer als koloniale naam waarmee afgerekend zou moeten worden. De naam zou zijn overgeleverd door de Britten die het land zo’n tweehonderd jaar bezetten. Historici wijzen er echter op dat de naam al van eeuwen vóór de koloniale overheersing dateert. India komt namelijk van de rivier de Indus, in het Sanskriet vroeger Sindhu genoemd. Het gebied achter deze rivier werd al voor de tijd van Alexander de Grote aangeduid als India.

De naam Bharat is nog ouder. Deze komt uit de Mahabharata, een religieus en filosofisch epos uit de hindoeïstische cultuur.

Voor een officiële naamswijziging moet de Indiase grondwet aangepast worden. Hiervoor is een tweederde meerderheid in het parlement nodig.

Andere naamswijzigingen

Het beurt wel vaker dat landen hun naam veranderen. Zo wijzigde Birma de naam in 1989 in Myanmar, omdat de oude naam ooit werd ingevoerd door de Britse kolonisator. Swaziland kreeg in 2018 ook een andere naam. Ter gelegenheid van de viering van vijftig jaar onafhankelijkheid werd de naam van het land gewijzigd in eSwatini, wat “land van de Swazi’s” betekent. Voordat de Britten het land koloniseerden was die naam ook al in gebruik.

In Turkije bestaan bezwaren tegen de Engelse naam voor het land, Turkey. Die zou teveel lijken op het Engelse woord voor kalkoen. De Turkse president liet in 2022 weten een voorkeur te hebben voor het gebruik van de naam Türkiye:

“Het woord ‘Türkiye’ vertegenwoordigt en drukt de cultuur, beschaving en waarden van de Turkse natie op de beste manier uit,”

Bronnen

-https://nos.nl/artikel/2228156-koning-van-swaziland-geeft-land-een-nieuwe-naam
-https://nos.nl/artikel/2489525-geruchten-over-naamswijziging-india-veroorzaken-ophef
-https://www.bbc.com/news/world-asia-india-66716541
-https://www.reuters.com/world/india/is-india-changing-its-name-bharat-g20-invite-controversy-explained-2023-09-06/
-https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/07/uitnodiging-namens-bharat-trekt-buitenlandse-gasten-in-nationale-indiase-discussie-a4173783
×