Dark
Light

India

Berichten over of gerelateerd aan de geschiedenis van India.
Dansceremonie in een ghotul van de Muria, een lokale stam in het noorden van India

Ghotuls – Een unieke jeugdcultuur in India

Lex Veldhoen ontdekte in 2011 een uniek, eeuwenoud, maar vrijwel onbekend fenomeen in de Indiase samenleving: Ghotuls. Dit is een sterk afwijkende jeugdcultuur met gemeenschappelijke (slaap)ruimten voor de jongeren bij lokale volkeren in India, ook wel adivasi genoemd.
10 minuten leestijd
Vlag van India

Wordt India omgedoopt tot Bharat?

Er gaan geruchten dat India van plan is de landsnaam te veranderen. In de toekomst zou het land mogelijk Bharat genoemd moeten worden. Recent verstuurde het land in ieder geval een uitnodiging voor een diner ter gelegenheid van de G20-top in New Delhi. Die werd door president Droupadi Murmu niet ondertekend met de gebruikelijke titel 'president van India' maar met
3 minuten leestijd
Kaart van Brits-Indië in 1909

Verdeeldheid binnen het Indiase nationalisme

Twee kwesties zorgden steeds weer voor verdeeldheid binnen het Indiase nationalisme. De eerste had met de middelen te maken. Met welke middelen moesten de nationalisten hun doel – de hervorming en later het einde van de Britse heerschappij – nastreven? Het tweede twistpunt ging over identiteit.
5 minuten leestijd
Gandhi tijdens een protestmars in Transvaal, eind 1913

Mahatma Gandhi en de ‘Satyagraha’ filosofie

Het begrip ‘geweldloosheid’ is terug te vinden in alle Indische religies, maar Gandhi deed iets nieuws. Hij vond het middel niet alleen toepasbaar op het individu, maar ook op het sociaal-politieke domein. Dat was voor het eerst in de geschiedenis. Het bijzondere daarbij was dat de tegenstander niet als een ‘vijand’ werd gezien, maar als iemand die een gelijk belang
9 minuten leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.789 actieve abonnees)

"Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'."

Steun ons ook

×