Dark
Light

India

Berichten over of gerelateerd aan de geschiedenis van India.
Het paleis van Mysore

De maharadja’s, hun macht en hun rijkdommen

De schrijver Rudyard Kipling zei ooit dat God maharadja’s schiep opdat de mensheid zich kon vergapen aan een spektakel van juwelen en marmeren paleizen. Er waren 565 vorsten in India die een derde van het land regeerden, veelal levend in de grootste weelde met hofintriges en eunuchen.
14 minuten leestijd
Vrouwen selecteren slechte bonen

Nostalgische koffiebonen uit India

Koffie werd vroeger in houten schepen naar Europa vervoerd. De zilte, vochtige lucht werkte zes maanden in op de koffiebonen, die licht fermenteerden en uitzetten. Het verrassende resultaat was een in Europa zeer geliefde, minder zuurrijke, milde koffie.
2 minuten leestijd
Praalgraven op de VOC-begraafplaats in Pulicat

De VOC in India – Kletsbankjes en een onbekende held

In de Zuid-Indiase deelstaat Kerala weet ieder schoolkind wie de roemruchte VOC-bevelhebber Eustache de Lannoy was. Er staat niet voor niks een gedenkzuil voor hem. In zijn moederland kent niemand hem. Het is in India een van de vele ‘aandenkens’ aan de VOC, die er eeuwenlang talrijke handelsvestigingen bezat.
8 minuten leestijd
Dansceremonie in een ghotul van de Muria, een lokale stam in het noorden van India

Ghotuls – Een unieke jeugdcultuur in India

Lex Veldhoen ontdekte in 2011 een uniek, eeuwenoud, maar vrijwel onbekend fenomeen in de Indiase samenleving: Ghotuls. Dit is een sterk afwijkende jeugdcultuur met gemeenschappelijke (slaap)ruimten voor de jongeren bij lokale volkeren in India, ook wel adivasi genoemd.
10 minuten leestijd
Vlag van India

Wordt India omgedoopt tot Bharat?

Er gaan geruchten dat India van plan is de landsnaam te veranderen. In de toekomst zou het land mogelijk Bharat genoemd moeten worden. Recent verstuurde het land in ieder geval een uitnodiging voor een diner ter gelegenheid van de G20-top in New Delhi. Die werd door president Droupadi Murmu niet ondertekend met de gebruikelijke titel 'president van India' maar met
3 minuten leestijd
Kaart van Brits-Indië in 1909

Verdeeldheid binnen het Indiase nationalisme

Twee kwesties zorgden steeds weer voor verdeeldheid binnen het Indiase nationalisme. De eerste had met de middelen te maken. Met welke middelen moesten de nationalisten hun doel – de hervorming en later het einde van de Britse heerschappij – nastreven? Het tweede twistpunt ging over identiteit.
5 minuten leestijd
×