Dark
Light

Zeldzaam schilderij Churchill geveild

Auteur:
1 minuut leestijd

Detail van het schilderij van Chuchill – klik voor een vergroting
Wie graag een echte Churchill aan de wand wil hebben kan binnenkort terecht bij veilinghuis Christie’s in Londen. Eind mei wordt daar namelijk een schilderij geveild dat Churchill in 1945 maakte in Frankrijk.

Winston Churchill rookte niet alleen graag sigaren, hij hield ook van schilderen. Bij Christie’s wordt volgende maand het eerste schilderij geveild dat hij na het einde van de Tweede Wereldoorlog maakte. Churchill maakte dit schilderij, getiteld Villa on the Nivelle, in juli 1945 tijdens een kort verblijf in Frankrijk.Schilderende Churchill – Foto: Sir Winston Churchill Archive Fonds

Kort ervoor waren er in Groot-Brittannië verkiezingen gehouden. Churchill rustte na de verkiezingen samen met zijn vrouw Clementine even uit in Frankrijk. In afwachting van de verkiezingsuitslag besloot hij ook weer eens wat te schilderen. Gedurende de oorlogsjaren had hij daar nauwelijks de tijd voor gehad. De beroemde Brit bleek uiteindelijk langer uit te kunnen rusten dan hij verwacht had. Op 26 juli werd duidelijk dat hij met zijn Conservatieve Partij onverwachts verloren had van de Labour Party. Vermoedelijk lag de oorzaak van deze verkiezingsnederlaag in het feit dat veel Britten, die forse verliezen hadden geleden, na de oorlog opnieuw wilden beginnen.

Churchill schilderde graag maar ook met enige noodzaak. Voor hem was schilderen een beproefd middel om de ‘Black Dog’ van de depressie te verjagen. In het januarinummer van Life Magazine uit 1946 liet hij ooit optekenen:

When I get to heaven I intend to spend a considerable portion of my first million years in painting and so get to the bottom of the subject.

Churchill’s schilderij, dat een afmeting van 51 bij 61 centimeter heeft, moet tussen de 225.000 en 325.000 euro opbrengen. Het is voor het eerst dat het werk op de markt verschijnt. Er bestaat ook een foto waarop te zien is hoe Churchill aan het schilderij werkt.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×