Dark
Light

Zo gaat het Geert Groote Huis eruit zien

2 minuten leestijd

In het centrum van Deventer wordt momenteel gebouwd aan een Geert Groote Huis. Eind deze maand wordt een begin gemaakt met de aanleg van een grote staal- en glasconstructie om het huis.

Isometrie van de staalconstructie
Augustus vorig jaar werd de eerste steen van het Geert Groote Huis gelegd. Het huis komt aan het Lamme van Dieseplein en is volledig gewijd aan de bekende veertiende-eeuwse godgeleerde Geert Grote (1340-1384). Deze Geert Grote is vooral de geschiedenisboeken ingegaan als de grondlegger van een kerkelijke vernieuwingsbeweging die in de late middeleeuwen in Deventer ontstond: de Moderne Devotie. In zijn tijd predikte de godgeleerde veel tegen wereldse waarden in het kerkelijk leven. Zo verwierp Geert Grote onder meer de begeerte naar rijkdom, eer en aanzien van geestelijken en pleitte hij voor een sobere en persoonlijke geloofsbeleving.

In het Geert Groote Huis kan men straks terecht waar de godgeleerde “opnieuw ontmoet kan worden”. In het glazen gebouw worden volgens de initiatiefnemers zeven eeuwen overbrugd en kunnen bezoekers de tijd en ideeën van de godgeleerde opnieuw beleven.

Het Geert Grote Huis bevindt zich aan het Lamme van Dieseplein in Deventer. Eind deze maand wordt een begin gemaakt met de motage van stalen kolommen, de liggers en de windverbanden. Eerst wordt gewerkt aan het platte deel achter de oude muur. Daarna, in de tweede week van juli, verrijst het hoge deel: de voorkant.

Ontwerptekening voor de voorzijde van het Geert Grote Huis in Deventer

Die voorkant moet de blikvanger van het Geert Grote Huis worden. De initiatiefnemers:

“In het voorste deel zal een prachtig spel van stalen buizen ontstaan die samenkomen op een hoogte van circa 7,5 meter. Het hoogste punt van de staalconstructie ligt op 11,4 meter. Dit hoogste punt zal op 4 oktober aanstaande, voorafgaand aan de vierde Geert Groote Dag, worden bekroond met een object dat de vorm krijgt van een glazen diamant (een dubbelzijdige piramide van 1,3 meter hoog).”

Het is de bedoeling dat de staalconstructie vóór de bouwvakantie (20 juli) overeind staat. Na de bouwvakantie wordt begonnen met het plaatsen van het glas.

Lees ook: Geert Grote – Grondlegger van de Moderne Devotie
Boek: De Moderne devotie. Spiritualiteit en cultuur vanaf de late middeleeuwen

×