De Domtoren van Utrecht

De bouw van de toren, waarvan de eerste steen in 1321 werd gelegd, was een statement van het Domkapittel richting het machtige graafschap Holland en de andere katholieke kapittels.

Geert Groote Huis toont zusterboeken en dodenboek

Het Geert Groote Huis in Deventer exposeert in april drie bijzondere, handgeschreven boeken uit de Moderne Devotie. De handschriften zijn afkomstig uit de collectie van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) en worden zelden tentoongesteld.

Zo gaat het Geert Groote Huis eruit zien

In het centrum van Deventer wordt momenteel gebouwd aan een Geert Groote Huis. Eind deze maand wordt een begin gemaakt met de aanleg van een grote staal- en glasconstructie om het huis.

De bouw van de Domtoren in 3D

De afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht is momenteel druk bezig met het samenstellen van een boek over de bouw van de Utrechtse Domtoren. Op een speciale website zijn nu al 3D-modellen te vinden van de verschillende bouwfasen, met uitleg en afbeeldingen. De Domtoren is hét symbool van de stad

Van Albrecht Dürer en Thomas a Kempis

Museum De Fundatie in Zwolle toont de komende maanden in een speciale tentoonstelling kunst en handschriften uit de tijd van de Moderne Devotie. In Zwolle zijn de komende maanden meer tentoonstelling te zien rond de christelijke hervormingsbeweging. Zwolle was dan ook een van de bakermatten van deze Moderne Devotie.

Deventer krijgt Geert Groote Huis

Aankomende donderdag wordt in Deventer de eerste steen gelegd van het Geert Groote Huis. Het is de bedoeling dat het centrum de deuren volgend jaar kan openen voor het publiek.

Bibliotheek Arnhem ontvangt middeleeuws getijdenboek

De bibliotheek in Arnhem ontvangt volgende week een getijdenboek uit de vijftiende eeuw. Het getijdenboek, een handgeschreven gebedenboek voor leken, bevat een aantal door Geert Grote vanuit het Latijn vertaalde teksten en is vermoedelijk afkomstig uit Keulen.