Dark
Light

Zo kreeg generaal MacArthur de Japanners klein

Auteur:
1 minuut leestijd
Douglas MacArthur en Hirohito
Douglas MacArthur en Hirohito

Aan de Tweede Wereldoorlog komt op 15 augustus 1945 met de Japanse capitulatie definitief een einde. Om de Japanners goed te laten beseffen dat de oorlog voorbij is en dat de keizer en zijn onderdanen echt verslagen zijn, bedenken de Amerikanen iets.

De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur (1880-1964), opperbevelhebber van de bezettingsmacht, laat zich kort na de Japanse nederlaag fotograferen met de Japanse keizer Hirohito. De Amerikaan is veel langer dan Hirohito waardoor de keizer er wat nietig uitziet. De foto schokt de Japanners, maar desondanks moeten alle kranten de foto verplicht afdrukken.

MacArthur wilde overigens dat Hirohito aan zou blijven als keizer en niet voor een rechtbank verantwoording zou moeten afleggen voor zijn daden. Volgens de Amerikaanse generaal zou dat het land destabiliseren en voer voor de communisten in China en Rusland maken. Verschillende Japanse legerleiders moesten na de oorlog wel voor het gerecht verschijnen en werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en soms zelfs tot de doodstraf. Hirohito bleef dit lot bespaard.

×