Zo kreeg generaal MacArthur de Japanners klein


Douglas Mac Arthur en keizer Hirohito

Aan de Tweede Wereldoorlog komt op 15 augustus 1945 met de Japanse capitulatie definitief een einde. Om de Japanners goed te laten beseffen dat de oorlog voorbij is en dat de keizer en zijn onderdanen echt verslagen zijn, bedenken de Amerikanen iets.

De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur (1880-1964), opperbevelhebber van de bezettingsmacht, laat zich kort na de Japanse nederlaag fotograferen met de Japanse keizer Hirohito. De Amerikaan is veel langer dan Hirohito waardoor de keizer er wat nietig uitziet. De foto schokt de Japanners, maar desondanks moeten alle kranten de foto verplicht afdrukken.

- advertentie -

MacArthur wilde overigens dat Hirohito aan zou blijven als keizer en niet voor een rechtbank verantwoording zou moeten afleggen voor zijn daden. Volgens de Amerikaanse generaal zou dat het land destabiliseren en voer voor de communisten in China en Rusland maken. Verschillende Japanse legerleiders moesten na de oorlog wel voor het gerecht verschijnen en werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en soms zelfs tot de doodstraf. Hirohito bleef dit lot bespaard.

Indisch Monument in Den HaagBij het Indisch Monument in…
Foto: Veilinghuis DoyleBij een veilinghuis in New York worden…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier