///

Douglas MacArthur (1880-1964) – Amerikaans generaal

‘De Amerikaanse Caesar’
Douglas MacArthur in 1918
Douglas MacArthur in 1918

Douglas MacArthur is een beroemd generaal uit het leger van de Verenigde Staten die een rol speelde in de Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog (1950-1953).

De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur
De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur
Een beroemde uitspraak van de Amerikaan luidt:

Old soldiers never die, they just fade away.

MacArthur sprak deze woorden in het Amerikaans Congres tijdens zijn afscheid als generaal. MacArthur werd geboren in Little Rock (Arkansas). Zijn vader was luitenant in het leger en zijn opa was zowel jurist als politicus.

Als MacArthur achttien is vertrekt hij naar de United States Military Academy. Zijn moeder gaat met hem mee en huurt een appartement dat uitzicht heeft op de school.MacArthur studeert in 1903 af en wordt dan tweede luitenant in het United States Army Corps of Engineers. Zijn eerste uitzending is naar de Filipijnen.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog is Douglas MacArthur in Frankrijk chief of staff bij de 42nd Division. Na gepromoveerd te zijn tot Brigadier Generaal krijgt hij de leiding over de 84th Infantry Brigade. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontvangt MacArthur verschillende onderscheidingen waaronder twee Purple Hearts.

Douglas MacArthur als Shogun van Japan

Met name zijn rol na de Tweede Wereldoorlog was opvallend. Kort na de Japanse nederlaag laat generaal MacArthur, opperbevelhebber van de bezettingsmacht, zich fotograferen met de Japanse keizer Hirohito. De Amerikaan is veel langer dan Hirohito waardoor de keizer er wat nietig uitziet. De foto schokt de Japanners, maar desondanks moeten alle kranten de foto verplicht afdrukken.

Douglas MacArthur en keizer Hirohito enkele dagen na de Japanse overgave
Douglas MacArthur en keizer Hirohito
MacArthur wilde overigens dat Hirohito aan zou blijven als keizer en niet voor een rechtbank verantwoording zou moeten afleggen voor zijn daden. Volgens de Amerikaanse generaal zou dat het land destabiliseren en voer voor de communisten in China en Rusland maken. Verschillende Japanse legerleiders moesten na de oorlog wel voor het gerecht verschijnen en werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en soms zelfs tot de doodstraf. Hirohito bleef dit lot bespaard.

Aan de Amerikaanse bezetting van Japan kwam in 1952 een einde. Het land had toen een nieuwe grondwet en de keizer had slechts nog een ceremoniële rol.

Koreaanse oorlog

Als het communistische Noord-Korea in 1950 Zuid-Korea aanvalt, krijgt Amerika in de persoon van generaal Douglas MacArthur het bevel over een militaire hulpactie van de Verenigde Naties. De campagne verloopt aanvankelijk goed. De Noord-Koreanen worden teruggedrongen, maar krijgen dan hulp van China waardoor de geallieerde troepen worden teruggedrongen. MacDouglas vraagt president Harry Truman een atoombom op China te gooiden, maar deze weigert dit omdat hij een nucleaire oorlog vreest.
Het meningsverschil wordt MacDouglas uiteindelijk fataal. Truman ontslaat hem.

MacArthur trouwde twee keer. In 1922 trouwde hij met Henrieta Louise Cromwell Brookson. Zeven jaar vraagt deze vrouw een scheiding aan omdat haar man haar in haar ogen te weinig bijstaat. MacArthur hertrouwt in 1937 met Jean Marie Faircloth. Dit huwelijk hield wel stand. Tot aan zijn dood blijft ze bij hem. Douglas MacArthur overlijdt in 1964 na problemen met zijn lever en nieren in een legerziekenhuis in Washington.

The Life and Times of General Douglas

End of War

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: