Dark
Light

Is het een Rembrandt of niet?

Auteur:
1 minuut leestijd

Rembrandt of niet? - Rembrandthuis.
Rembrandt of niet? – Rembrandthuis.
Waaraan kan men een ‘echte Rembrandt’ herkennen en wat onderscheidt zijn werk van dat van leerlingen en tijdgenoten? Die vragen staan centraal in een nieuwe tentoonstelling in het Rembrandthuis in Amsterdam.

Rembrandt of niet? - Rembrandthuis
Rembrandt of niet? – Rembrandthuis
In de tentoonstelling, getiteld Rembrandt, of niet? Oude tekeningen, nieuwe namen, zijn in totaal zestig tekeningen te zien. Onder de tentoongestelde werken bevinden zich tekeningen van Rembrandt, maar ook bladen van zijn leerlingen en tijdgenoten. Wat alle werken gemeen hebben, is dat deze in de afgelopen decennia door Peter Schatborn zijn toegeschreven aan zeventiende-eeuwse kunstenaars.


Schatborn was meer dan dertig jaar werkzaam bij het prentenkabinet van het Rijksmuseum, eerst als medewerker, later als hoofd. Gedurende zijn carrière ontwikkelde hij zich tot een van de belangrijkste specialisten ter wereld op het gebied van tekeningen van Rembrandt.

Stijlkenmerken

De tentoonstelling behandelt de problematiek van het toeschrijven van Nederlandse tekeningen uit de zeventiende eeuw. Door speciale aandacht te schenken aan de stijlkenmerken van de kunstenaars en argumenten die bij de toeschrijving van een kunstwerk een rol spelen, wordt inzicht geboden in zijn onderzoeksmethodiek.

Rembrandt, of niet? Oude tekeningen, nieuwe namen is een samenwerkingsproject van Het Rembrandthuis met het Rijksmuseum Amsterdam en de Fondation Custodia in Parijs, die werken in bruikleen gaven. De tentoonstelling is te zien van 1 februari tot en met 27 april 2014

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×