Is het een Rembrandt of niet?

Rembrandt of niet? - Rembrandthuis.

Rembrandt of niet? – Rembrandthuis.

Waaraan kan men een ‘echte Rembrandt’ herkennen en wat onderscheidt zijn werk van dat van leerlingen en tijdgenoten? Die vragen staan centraal in een nieuwe tentoonstelling in het Rembrandthuis in Amsterdam.

Rembrandt of niet? - Rembrandthuis

Rembrandt of niet? – Rembrandthuis

In de tentoonstelling, getiteld Rembrandt, of niet? Oude tekeningen, nieuwe namen, zijn in totaal zestig tekeningen te zien. Onder de tentoongestelde werken bevinden zich tekeningen van Rembrandt, maar ook bladen van zijn leerlingen en tijdgenoten. Wat alle werken gemeen hebben, is dat deze in de afgelopen decennia door Peter Schatborn zijn toegeschreven aan zeventiende-eeuwse kunstenaars.


Schatborn was meer dan dertig jaar werkzaam bij het prentenkabinet van het Rijksmuseum, eerst als medewerker, later als hoofd. Gedurende zijn carrière ontwikkelde hij zich tot een van de belangrijkste specialisten ter wereld op het gebied van tekeningen van Rembrandt.

Stijlkenmerken

De tentoonstelling behandelt de problematiek van het toeschrijven van Nederlandse tekeningen uit de zeventiende eeuw. Door speciale aandacht te schenken aan de stijlkenmerken van de kunstenaars en argumenten die bij de toeschrijving van een kunstwerk een rol spelen, wordt inzicht geboden in zijn onderzoeksmethodiek.

- advertentie -

Rembrandt, of niet? Oude tekeningen, nieuwe namen is een samenwerkingsproject van Het Rembrandthuis met het Rijksmuseum Amsterdam en de Fondation Custodia in Parijs, die werken in bruikleen gaven. De tentoonstelling is te zien van 1 februari tot en met 27 april 2014

MuseumkaartAfgelopen jaar zijn er in totaal één miljoen…
Help Holland - Give for dutch war relief…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: