Japanner voor wie WOII in 1974 eindigde overleden

Hiroo Onoda in 1944

Hiroo Onoda in 1944

Hiroo Onoda, de Japanner die bekend werd doordat hij zich tot 1974 in de jungle verborg omdat hij weigerde te geloven dat er een eind was gekomen aan de Tweede Wereldoorlog, is donderdag op 91-jarige leeftijd overleden.


De Japanner was lid van een commandoklasse en vooral getraind in guerrilla-technieken. Eind 1944 werd hij door zijn meerderen naar het Filipijnse eiland Lubang gestuurd om de opmars van de geallieerden zoveel mogelijk te vertragen.

Mei 1945 werd het eiland ingenomen door de geallieerden. De meeste Japanners kwamen hierbij om het leven maar Onoda bleef in leven. Samen met twee drie andere soldaten hield hij zich enige tijd schuil in de bergen. Het officiële bericht dat er een eind was gekomen aan de oorlog bereikte de Japanner niet. Uiteindelijk bleef hij alleen achter. Hij hoorde wel iets over het einde oorlog, maar hij dacht dat het om een Amerikaanse truc ging.

In 1959 werd Onoda in zijn geboorteland officieel doodverklaard maar in 1974 werd hij gevonden door een Japanse reiziger. Toen die Onoda vertelde dat de oorlog al jaren voorbij was, weigerde de Japanner dit te geloven. Het eiland Lubang waar hij decennia daarvoor heen was gestuurd wilde hij ook niet verlaten. De overheid besloot toen om de oude commandant van Onoda op te sporen. Die reisde vervolgens naar Lubang en beval Onoda om de wapens neer te leggen. Hiroo Onoda gaf zich hierop officieel over aan de Filipijnse autoriteiten.

- advertentie -

Na 29 jaar keerde Onoda hierna terug naar Japan waar hij als een held werd onthaald. Hij bleek na de oorlog nog wel een aantal Filipijnen te hebben gedood. De Filipijnse president Ferdinand Marcos verleende hem hiervoor echter gratie.

Rondleiding Nationaal Monument Kamp Vught (Jan van de Ven)
Nationaal Monument Kamp Vught (Jan van de Ven)Nationaal…
Roland Freisler, rechter in dienst van Hitler
Roland Freisler, rechter in dienst van HitlerDe Duitse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: