Minister legt krans op ereveld Soerabaja

Ereveld Kembang Kuning - Foto: CC

Ereveld Kembang Kuning – Foto: CC

Minister Hennis van Defensie heeft vrijdag een krans gelegd bij het Karel Doormanmonument op de erebegraafplaats Kembang Kuning in Soerabaja.


Slag in de Javazee – J. van der Ven, 1970 (Marinemuseum Den Helder)

Slag in de Javazee – J. van der Ven, 1970 (Marinemuseum Den Helder)

Dit monument in Indonesië, herinnert aan de Slag in de Javazee op 27 februari 1942 waarbij meer dan duizend marinemensen om het leven kwamen. Onder leiding van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman trok een geallieerd eskader met schepen uit Amerika, Groot-Brittannië, Nederland en Australië toen ten strijde tegen een Japans eskader. De zogenaamde ABDA-vloot wilde een Japanse invasie van Java voorkomen.

De Japanse schepen en vliegtuigen bleken echter superieur aan de samengestelde vloot. Veel schepen werden door de Japanners tot zinken gebracht, waaronder het vlaggenschip van het eskader: de kruiser Hr. Ms. De Ruyter, waarop ook Karel Doorman voer.

Enkele dagen na de verloren zeeslag op de Javazee capituleerden de Nederlandse strijdkrachten (8 maart 1942). De Japanse bezetting van Nederlands-Indië kostte hierna aan nog eens tienduizenden Europeanen en honderdduizenden Indonesiërs het leven.

- advertentie -

Van de slachtoffers die vielen bij de Slag in de Javazee, werd slechts een enkeling op het ereveld begraven. Maar liefst 915 marinemannen vonden een zeemansgraf.

Minister Hennis stond met de kranslegging stil bij de nagedachtenis van zowel de burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java, de slachtoffers van de Bersiap, als militairen van de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Op het ereveld Kembang Kuning liggen meer dan vijfduizend slachtoffers begraven.

Bedzin, een kleine stad bij Auschwitz - Foto: CC / Bastet78
Erich Priebke tijdens de Tweede Wereldoorlog

[caption id="attachment_37636" align="alignleft" width="265"] Erich Priebke tijdens de Tweede Wereldoorlog

De Duitse oorlogsmisdadiger…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: