Dark
Light

Nederlandse oorlogswrakken Javazee inderdaad verdwenen

1 minuut leestijd
Japanse kruiser Haguro die Hr.Ms. kruiser De Ruyter tot zinken bracht, waarbij schout-bij-nacht Karel Doorman omkwam.
Japanse kruiser Haguro die Hr.Ms. kruiser De Ruyter tot zinken bracht, waarbij schout-bij-nacht Karel Doorman omkwam.

Een internationaal onderzoeksteam heeft geconcludeerd dat drie Nederlandse oorlogsgraven op de boden van de Javazee inderdaad zijn verdwenen. Het gaat om de Hr.Ms. De Ruyter, Hr.Ms. Java en de Hr. Ms. Kortenaer.

De drie marineschepen, Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer, vergingen tijdens de Slag in de Javazee op 27 februari 1942. Daarbij vonden 915 militairen, onder wie ruim 200 Indisch-Nederlandse militairen, een zeemansgraf. Een internationaal duikteam van het Karel Doorman Fonds constateerde de verdwijning eind vorig jaar. Het team was bezig met een expeditie met het oog op de 75e herdenking van de Slag in de Javazee dit jaar.

Nederlandse en Indonesische experts hebben vastgesteld dat op de goede plek naar de wrakken is gezocht en dat sprake is geweest van bergingsoperaties.

De bevindingen van het team zijn maandag aangeboden aan minister Bussemaker die momenteel een bezoek brengt aan Indonesië. In het rapport adviseren de onderzoekers verder dat op termijn gezamenlijk onderzoek op de locaties van de verdwenen schepen nodig zal zijn om aanvullend informatie te vergaren. Verder zijn Nederland en Indonesië in een Memorandum of Understanding overeengekomen om in de toekomst nauwer te zullen samenwerken door onder meer beschikbare informatie en kennis te delen om zo cultureel maritiem erfgoed gezamenlijk te beschermen.

Slag in de Javazee (defensie.nl)
Slag in de Javazee

Slag in de Javazee

In februari 1942 was Surabaya de laatste grote geallieerde vlootbasis in Zuidoost-Azië. Een geallieerd eskader vertrok op 26 februari 1942 uit deze haven om de Japanse invasie van Oost-Java te verhinderen. Het eskader, bestaande uit Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Australische marineschepen, stond onder leiding van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman. Bij het treffen met de Japanse vloot op 27 februari 1942 ten noorden van Surabaya werden de drie Nederlandse marineschepen Hr.Ms. Kortenaer, Hr.Ms. Java en het vlaggenschip Hr.Ms. De Ruyter tot zinken gebracht.

Boek: Slag in de Javazee – Oorlog tussen Nederland en Japan

×