Dark
Light

RemBench: grasduinen in Rembrandts erfenis

Auteur:
1 minuut leestijd
Rembrandt van Rijn
Rembrandt van Rijn, zelfportret

Voor wie onderzoek wil doen naar Rembrandt of gewoon alles wil weten over de oude meester staat sinds deze maand RemBench online, een database die de gebruiker de mogelijkheid geeft om te zoeken in bronnen en kunstwerken.

Suzan Verberne van de Radboud Universiteit zorgde voor de infrastructuur van Rembench:

‘Het doel is om alle data die rond Rembrandt bestaat op één plaats beschikbaar te maken voor kunsthistorici, maar ook voor leken.’

Een wetenschapper hoeft met de komst van Rembench volgens de onderzoekster niet meer zijn leunstoel te verlaten om onderzoek te doen naar het leven of het werk van Rembrandt van Rijn (1606-1669).

Verberne hield zich onder andere bezig met het stroomlijnen van de zogenaamde metadata.

‘Die verwijst bijvoorbeeld naar bepaalde schilderijen, naar plaatsen of naar personen.’

Daardoor kan de gebruiker nu de meest uiteenlopende dingen opzoeken. Van oude geschriften van Rembrandt, secundaire bronnen tot al zijn kunstwerken. Wie zich afvraagt op welke schilderijen van Rembrandt er honden of katten staan, waar zijn kinderen gedoopt zijn of hoeveel zelfportretten hij heeft gemaakt kan dit snel met RemBench uitzoeken.

RemBench is volgens de Radboud Universiteit een goed voorbeeld van de steeds betere technologische mogelijkheden die er zijn om historische informatie uit uiteenlopende bronnen te ontsluiten en op een gebruikersvriendelijke manier doorzoekbaar te maken voor onderzoekers en andere geïnteresseerden.

×