RemBench: grasduinen in Rembrandts erfenis

Voor wie onderzoek wil doen naar Rembrandt of gewoon alles wil weten over de oude meester staat sinds deze maand RemBench online, een database die de gebruiker de mogelijkheid geeft om te zoeken in bronnen en kunstwerken.

Suzan Verberne van de Radboud Universiteit zorgde voor de infrastructuur van Rembench:

‘Het doel is om alle data die rond Rembrandt bestaat op één plaats beschikbaar te maken voor kunsthistorici, maar ook voor leken.’


Een wetenschapper hoeft met de komst van Rembench volgens de onderzoekster niet meer zijn leunstoel te verlaten om onderzoek te doen naar het leven of het werk van Rembrandt van Rijn (1606-1669).

Verberne hield zich onder andere bezig met het stroomlijnen van de zogenaamde metadata.

- advertentie -

‘Die verwijst bijvoorbeeld naar bepaalde schilderijen, naar plaatsen of naar personen.’

Daardoor kan de gebruiker nu de meest uiteenlopende dingen opzoeken. Van oude geschriften van Rembrandt, secundaire bronnen tot al zijn kunstwerken. Wie zich afvraagt op welke schilderijen van Rembrandt er honden of katten staan, waar zijn kinderen gedoopt zijn of hoeveel zelfportretten hij heeft gemaakt kan dit snel met RemBench uitzoeken.

RemBench is volgens de Radboud Universiteit een goed voorbeeld van de steeds betere technologische mogelijkheden die er zijn om historische informatie uit uiteenlopende bronnen te ontsluiten en op een gebruikersvriendelijke manier doorzoekbaar te maken voor onderzoekers en andere geïnteresseerden.

Delfts aardewerk (Marco Zwinkels)
Vijf musea hebben de handen ineen geslagen voor de oprichting van een…
facebook.com/luisterennaarvrijheid
De provincie Drenthe heeft een groot kunstwerk van de hand van Maria…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: