2400 jaar oud mozaïek zegt ‘YOLO’

‘Wees vrolijk, geniet van je leven’

De uitdrukking YOLO (het acroniem van You Only Live Once) is niet alleen bekend onder hedendaagse jongeren. Ook 2400 jaar geleden was de term al in gebruik.

Bij opgravingen in het zuiden van Turkije hebben archeologen een mozaïek ontdekt met de afbeelding van een liggend skelet met in zijn ene hand een glas wijn. Op de achtergrond zijn een brood en een kruik wijn te zien. Boven het tafereel staat in het  Oudgrieks de tekst:

‘Wees vrolijk, geniet van je leven’.

Seleucus I Nicator (Romeins kopie van een Grieks origineel) - cc
Seleucus I Nicator (Romeins kopie van een Grieks origineel) – cc
Het mozaïek werd ontdekt in Hatay, een zuidelijke provincie van Turkije bij de grens met Syrië die bekend staat om zijn mozaïeken uit de Romeinse periode.

Antiochië

Volgens een archeoloog van het Archeologisch Museum in Hatay komt het mozaïek uit de oude Grieks-Romeinse stad Antiochië. Het was een deel van de vloer van een kleine eetzaal in een huis dat behoorde aan de toenmalige upper class. Naast de afbeelding van het vrolijke skelet staan er nog meer scenes op het mozaïek, waaronder een van een man die probeert de maan te pakken.

- advertentie -

De oude stad Antiochië werd in de vierde eeuw voor Christus opgericht door Seleucus I Nicator, een van de generaals van Alexander de Grote en stichter van het naar hem genoemde Seleucidische Rijk. Antiochië speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het vroege christendom. Volgens de overlevering werden de aanhangers van Jezus hier voor het eerst ‘christenen’ genoemd.

~ Natascha NeefParakalo

Bekijk hier meer foto’s van het mozaïek
Boek: De beknopte geschiedenis van Turkije

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: