400.000 jaar oude mensenschedel gevonden in Portugal

Een internationaal team paleontologen van de Universiteit van Barcelona heeft een 400.000 jaar oude schedel van een mensachtige gevonden. De ontdekking is gedaan in een grot in de buurt van het Portugese Aroeira, ten zuiden van Lissabon.

Volgens de onderzoekers gaat het om een van de oudste menselijke fossielen ooit gevonden in Europa. De ontdekking is al in 2014 gedaan, maar nu pas wereldkundig gemaakt in een wetenschappelijk artikel in Proceedings of the National Academy of Sciences. De kaak van de schedel ontbreekt. Naast de schedel zijn er ook stenen werktuigen en verbrande overblijfselen van dieren gevonden.

Het zou gaan om een schedel uit de Acheuléen-cultuur, die zo’n miljoen jaar geleden zijn oorsprong vond in het huidige Afrika. In Europa (Frankrijk en Italië) zijn eerder resten gevonden. Die waren nooit ouder dan 500.000 jaar oud.

Boek: Sapiens – Een kleine geschiedenis van de mensheid

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: