Dark
Light

Athene krijgt Maria Callas-museum

Auteur:
1 minuut leestijd
Maria Callas (Houston Rogers)
Maria Callas (Houston Rogers)

Maria Callas (Houston Rogers)
Maria Callas (Houston Rogers)
In Athene opent volgend jaar een museum dat gewijd is aan de beroemde operadiva Maria Callas. Volgens burgemeester Kaminis is dat ‘het minste wat de stad kan doen om de herinnering aan een grote zangeres levend te houden’.


Het museum wordt gehuisvest in een neoclassistisch herenhuis in de Plaka. Over drie verdiepingen worden het leven en carrière van Maria Callas voorgesteld. De stem van Callas is de rode draad. “Bezoekers zullen haar horen in het Grieks, haar moedertaal”, zegt Andromachi Gazi die verantwoordelijk is voor het project.

De eerste zalen van het museum zijn gewijd aan de operawereld. De decors van de opera’s waarin Callas furore maakte (zoals ‘Norma’ van Bellini , ‘Tosca’ van Puccini en ‘La traviata’ van Verdi) worden nagebouwd. In de laatste zalen wordt het leven van Callas geïllustreerd aan de hand van brieven, interviews, foto’s, kleren en accessoires. Museumrestaurant “La divina” serveert de favoriete gerechten van de zangeres.

La divina

Maria Kalogeropoulos, zoals haar volledige naam luidde, werd in 1923 geboren in New York. In 1937 keerde ze met haar moeder terug naar Griekenland en volgde een zangopleiding in Athene. In 1938 gaf Callas haar eerste openbare optreden en ze ontpopte zich binnen tien jaar tot een operadiva met de bijnaam la divina (de goddelijke).

Callas schitterde vooral in de grote rollen van de negentiende-eeuwse Italiaanse opera’s. Vanaf 1965 trok de zangeres zich geleidelijk aan uit de operawereld terug en verbleef zij in haar appartement in Parijs.

Tussen 1959 en 1968 had Maria Callas een verhouding met de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis, die haar aan de kant zette voor Jacqueline Kennedy – de weduwe van de Amerikaanse president John F. Kennedy.

~ Natascha NeefParakalo

×